Ugrás a tartalomra

„A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol”

2017-08-20
01:29
2017-10-04
12:23
Ma tartották a Szent István-napi központi ünnepséget Vajdaságban. Palicson beszédet mondott Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere és Pásztor István, a VMSZ elnöke.

Simicskó István a szülőföld fontosságára hívta fel a figyelmet az államalapítás ünnepe kapcsán. Kiemelte, fontos, hogy a szerb kormány felismeri és elismeri a Szerbiában élő magyar közösség identitását, tudását, tehetségét. Pásztor István megköszönte a magyar honvédelmi miniszternek, hogy elfogadta a meghívást, és együtt ünnepelt a vajdasági magyarokkal ezen a jelentős napon.

A Szent István-napi vajdasági központi ünnepségen Palicson a Szabadkai Fúvószenekar előadásában csendült fel a magyar Himnusz.

Ezután a hagyományos vajdasági egyházak képviselői megáldották az új - ahogy elhangzott - az élet kenyerét. Azt az üzenetet továbbítva a jelenlévőknek, hogy közösen kell tennünk azért, hogy megmaradjunk magyarságunkban, és hitünket is megőrizzük, egymás javát szolgálva.

Az ünnep az élet rangja - mondta Márai Sándor neves írót idézve palicsi köszöntőjében Simicskó István. A magyar honvédelmi miniszter kifejtette: Szent István királyunk több mint egy évezrede felismerte, hogy a magyarság kizárólag Magyarország megalapításával és a keresztény hit megtartásával maradhat fenn. Ezért össze kell fognunk - fogalmazott. A honvédelmi tárca vezetője az Európára nehezedő kihívásokról is szólt a migrációs válságot kiemelve, hiszen azóta új kihívásokkal kell szembenéznie a kontinensnek. Simicskó István kifejtette: Budapest mindent megtesz annak érdekében, hogy szavatolja az emberek biztonságát, és megfékezze a határsértőket.

Simicskó István, honvédelmi miniszter, Magyarország: „Higgyék el, hogy ebben a környezetben, amelyben a két kormány, mind a szerb mind a magyar kormány maximálisan törekedik arra, hogy jó együttműködést alakítsunk ki. Legutóbb nem is olyan régen közös kormányülés volt Nišben, számos közös találkozási pontunk van, a közös érdekeket és veszélyeket is felismertük, kisebbségi létben megteremteni azt, és önök jó úton járnak, ebben nagyon komoly eredményeket értek el, hogy a többségi szerb nép elismeri és méltányolja a magyar közösség tehetségét. Haladjanak továbbra is ezen az úton! Ebben Magyarország minden segítséget megad.”

A szél kihívásaira a fa a gyökereivel válaszol - Illyés Gyula ezen sora volt a központi rendezvény vezérgondolata. Ennek az idézetnek a fontosságáról szólt beszédében Pásztor István. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke leszögezte: már 1017 éve ünnepeljük magyarságunkat és élni akarásunkat, megküzdve a hétköznapok kihívásaival. Szerinte fontos, hogy a globalizálódó világban megőrizzük identitásunkat, ami nagyon nehéz. Hozzátette, hiszen a realitás az, hogy sajnos kevesebben vagyunk. Kiemelte: viszont gazdaságfejlesztéssel és gyökereink megtartásával folyamatosan fejlődhetünk.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Azért, mert csak a mély gyökerekkel bíró fának van reménye arra, hogy új ágai nőnek, hogy a meglévők megerősödnek. Ha a zentai fogadalmi templomra gondolok, a nagybecskereki zárdára gondolok, a Szent Teréz-székesegyházra, a képzőközpontra, ahol magyar nyelven lehet másoddiplomához jutni már az idei évtől kezdődő oktatás keretében. Ha a doroszlói Szentkútra, a Szabadkai Zsinagógára, a médiaházra, a tanítóképző épületére, a parókiákon magasodó közösségi épületekre, a maradéki óvodára gondolunk, a Tanyaszínház épületegyüttesére, akkor tudom, hogy azt valósítjuk meg, amit Magyarország nemzeti kormányának támogatásával, amit a vajdasági magyar közösség, a mindenkori vajdasági magyarok elvárnak tőlünk. Amire mandátumot adtak nekünk.”

Pásztor István arra buzdította a vajdasági magyarokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a 2018-as magyarországi parlamenti választásokon.

Az ünnepi beszédek után a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Magyarország honvédelmi minisztere közösen megszegték az új kenyeret. Ezután Palicson kezdetét vette a Szent István-napi népünnepély a Tresnyeváci Ászok zenekarral.

Szent István-nap
Palics
Pásztor István
Simicskó István

Most

23:33, Frissítve: 00:12

Közvita a vajdasági közmédia műsorairól

A vajdasági közmédia műsorairól tartott közvitát csütörtökön este Szabadkán a Vajdasági RTV Műsortanácsa. Pancsova és Temerin után a szabadkai volt a harmadik, a zárórendezvény Újvidéken lesz.
23:23, Frissítve: 00:34

Győzött a Partizan

A Partizan labdarúgói 2:1-es győzelmet arattak a Young Boys csapata felett az Európa Liga B csoportjának ötödik fordulójában. A Partizan bejutott a kieséses szakaszba az Európa Ligában.
22:23, Frissítve: 00:12

„Szeretném, ha lennének barátaim”

Tavaly karácsony óta nincs áram a bajmoki Bošković család házában. Öten élnek együtt egy háztartásban. Három gyermekük van, de hamarosan újabb babával bővül a család.
21:54, Frissítve: 00:33

BATE Boriszov - Crvena Zvezda 0:0

A belgrádi együttes gól nélküli mérkőzést játszott Fehéroroszországban. Ezzel növelte esélyét, hogy tavaszra is a nemzetközi porondon szerepelhessen.

Népszerű

Cvijan család háza

Segítsünk a szabadkai Cvijan családnak

Egy hete nincs áram a szabadkai Cvijan család házában, mert nincs miből fizetni a számlát. Heten élnek együtt egy háztartásban. Zsuzsanna egyedülálló anyukaként neveli két gyermekét.