Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bárdos Orsolya

Szent Imre herceg ünnepét tartották a hívek Doroszlón

2022.11.06
16:48
Forrás
Pannon RTV
A helyi templomot 1803-ban szentelték fel, ekkor kapta meg a Szent Imre nevet.

Szent Imre a magyar fiatalság és jövő példaképe, ennek tiszteletére minden évben ünnepi búcsút és szentmisét szerveznek a doroszlói templomban. Idén a templomtoronyt is felújították.

A lakosok szívükön hordják a templom sorsát – így fogalmazott Klen Valéria, aki a Doroszlói Egyházközség kántora. Az utóbbi időben a hívek örömére sikerült felújítani a templom tornyát, ezt is ünnepelték a az Szent Imre napi búcsú mellett. Klen Valéria: „Én hiszem azt, hogy a doroszlói embereknek, köztük nekem is egyik nagyon kedves helyem a templom, a szívünk csücske a templom sorsa. Fájdalmas nézni, hogy másutt összeomlanak és nem tudja senki a gondját viselni, mivel hatalmas pénzekbe kerül az, hogy ezt karbantartsák. Hála istennek nekünk sikerült bejutni abba a községbe, ahol pénzeket tudtak biztosítani ennek a felújítására.”

Szent Imre egy jövőbetekintő, a fiatalságot előtérbe helyező szentje volt a híveknek. Számára az egyik legfontosabb cél az volt, hogy megújítsa az egyházat - mondta Verebélyi Árpád doroszlói plébános. „Gyakorlatilag egy olyan szentje az egyháznak, amely arról szól, hogy az egyház megújul, ez talán kicsit paradox egy ilyen szórvány vidéken, ahol a fiatalság egyre kevesebb, de valahol az a lelki fiatalság mindig kell, hogy legyen az emberben. Akár a körülmény, akár a kor, mindig van holnap. Minden napban meg kell, hogy újuljon az ember, valamilyen szinten minden napban fiatal kell, hogy legyen, akkor is ha testileg már idősebb vagy fáradtabb.”

A tervek szerint a búcsú napjára szentelték volna fel az új templomtornyot, viszont az időjárási viszonyok miatt elhúzódtak a munkálatok és erre az eseményre egy másik napot fognak kitűzni a közeljövőben.

Szent Imre herceg
Doroszló
Klen Valéria
Verebélyi Árpád

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 13:53

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű