Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Szent István, az első keresztény vértanú ünnepe

2021.12.26
12:12
2021.12.26
15:55
Forrás
Pannon RTV
Karácsony másnapján is sokan látogattak el a magyarkanizsai Szent Őrangyalok-templomba, ahol az első keresztény vértanúról és a szent családról is megemlékeztek.

December 26-a Szent István, az első keresztény vértanú ünnepe. Ő volt az első hét diakónus egyike. Idén karácsony másnapja vasárnapra esett, így a szent család vasárnapját is most ünnepeljük.

Pannon RTV/Molnár Ádám

Papp Julianna szerint a karácsony ünnepe után fontos, hogy a szent család vasárnapján is ellátogassunk a templomokba. „Ajánlatos a családoknak eljönni és felajánlani magukat Jézusnak, Máriának, Józsefnek, a szent családnak. Rábízni a sorsunk, a családunkat, hogy egészségben, békességben, szeretetben a következő évben is együtt tudjunk lenni.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

A szent család napjának ünnepe a 19. század végén kezdett el Európában elterjedni. Az akkori egyházi vezetők szerették volna szentesíteni, megvédeni a családokat. Horváth Ákos, káplán, Magyarkanizsa: „Ekkor állították az első szent családot példaképpen a mindenkori emberi család elé, hogy próbáljanak rájuk tekinteni és próbáljanak belőlük erőt meríteni, hogy nekik sem volt könnyű, hiszen ott Betlehemben egy jászolban kellett világra hoznia Szűz Máriának a kis Jézust, utána menekülniük kellett, nehéz körülmények között éltek. De mégis békésen, boldogan tudták a mindennapokat átvészelni és próbálja az egyház ezt a szent családot példaképül állítani minden ember elé.”

Pannon RTV/Molnár Ádám

Ehhez a naphoz egyébként számos népszokás kapcsolódik. A magyar népszokások szerint a férfiak ilyenkor felköszöntik a falu Istvánjait és elkezdik a regölést is, ami karácsonyi és újévi köszöntés. A hiedelmek szerint egészség- és termésvarázsló nap ez. István napjától újévig, néhány területen vízkeresztig regöltek a legények vagy a felnőtt férfiak. A faluban házról házra járva bőséget, boldogságot kívántak a következő évre. A regösök a házhoz való megérkezéskor a házigazdától engedélyt kértek, hogy elmondhassák az éneket, ezután elmesélték a csodaszarvas legendáját.

regölés
népszokás
hagyomány

Most

21:29, Frissítve: 21:37

Ötödször ismételték meg a szavazást

617-en adták le voksukat Veliki Trnovac település hatos számú szavazóhelyén a csütörtök esti előzetes eredmények szerint. Itt ötödször ismételték meg a szavazást.
18:55, Frissítve: 19:43

Három vajdasági díjazott az Életmese-pályázaton

Három vajdasági díjazottja lett az idei Életmese-pályázatnak, amelynek díjátadóját ma tartották a magyar Országházban. A pályázatot 14 évvel ezelőtt indították el azzal a céllal, hogy megőrizzék a családtörténeteket szerte a Kárpát-medencében.
18:29

Egy kis deszka is menthet életet

A frissen kirepült fecskék és más kismadarak eleinte ügyetlenek és hamar képesek beleesni egy medencébe, vagy vízgyűjtőbe - hívja fel a figyelmet a Mályi Madármentő Állomás.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.