Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szent István királyra emlékeztek Apatinban

2020-08-19
13:32
2020-08-19
15:50
Forrás
Pannon RTV
A kilenc éve állított apatini Szent István-szoborra büszkék a nyugat-bácskai magyarok.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Az államalapításra és az államalapító, valamint a városalapító Szent István királyra emlékeztek ma a nyugat-bácskai Apatinban. A rövid alkalmi műsort követően Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a párt nyugat-bácskai szervezetének képviselői megkoszorúzták az apatini Szent István-szobrot.

Pannon RTV/Szalai Adrián

A 2011-ben állított apatini Szent István-szobor a nyugat-bácskai magyarság egyik büszkesége, Varga Attila gödöllői szobrászművész alkotása, az anyaország, Apatin község, az Ábrahám Pál Egyesület és magánszemélyek támogatásával állították fel - emlékeztetett Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének elnöke. „Ez a mai esemény is azért fontos itt, az apatini magyarság számára, hogy megkoszorúzzuk, hogy megemlékezzünk államalapító Szent István királyunkról, hogy megerősíti őket az identitásban, a megmaradásban és a fejlődésben is, ebben szinte biztos vagyok.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Rendkívül sokat jelent a nyugat-bácskai magyarság számára, hogy Szent István-szobrot állítottak Apatinban kilenc évvel ezelőtt - emelte ki Lennert Móger Tímea doroszlói író. „Idén, a helyzetből adódóan, Apatin lett a választott helyszíne a nyugat-bácskai, és valamilyen szinten a központi ünneplésnek is, és mi nagyon büszkék vagyunk, hogy itt lehetünk ezen a mai napon, és erősíti mindenképpen ezeket a kis nyugat-bácskai közösségeket az a tény, hogy Apatinnak is egy ilyen jeles emléke van.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Az egyik legszebb Szent István-szobrunk található Apatinban - mondta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke hozzátette: különös jelentősége van annak, hogy az idei megemlékezést a nyugat-bácskai szórványban szervezték meg. „Nemzeti ünnepünkön azt az üzenetet is megfogalmazzuk, hogy ami akkor, amikor ő szentté avatva lett, azt az örökséget hagyta ránk, hogy rendnek kell lenni mindenütt, rendet kell teremteni a világban, rendet kell teremteni a fejekben, tudni kell, hogy merre akarunk haladni, hiszen enélkül fejlődés, jövő nincsen.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A történelmi dokumentumok is arról tanúskodnak, hogy Apatin alapítója Szent István volt - hangsúlyozta Pásztor István. A VMSZ elnöke azt mondta: Szent István nemcsak a magyaroknak, hanem a pravoszlávoknak és a nyugati keresztényeknek is a szentje. „Az a fajta tisztelet, ami nálunk van az ő irányába, majdnem kitapintható és érezhető a szerbeknél, a szlávoknál is. Nálunk talán erőteljesebben, biztos erőteljesebben, mert a mi államunkat alapította. Ezt a területet is felölelte végül is ez az állam, amelyiknek a földjén pillanatnyilag vagyunk, ezt a vajdasági térséget.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A szobornál alkalmi műsort is tartottak. A fiatal kupuszinai tehetség, Molnár Csilla, elénekelte a Himnuszt. Ezt követően a szilágyi József Attila Művelődési Egyesület vegyes kórusa énekkel idézte fel Szent István emlékét.

Pannon RTV/Szalai Adrián
Pannon RTV/Szalai Adrián

A rövid műsort követően Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a VMSZ nyugat-bácskai körzeti szervezetének képviselői megkoszorúzták Szent István király apatini szobrát.

Szent István
Apatin
szobor
Szent István-szobor
koszorúzás
Pásztor István
Hajnal Jenő
Lennert Móger Tímea
Pelt Ilona

Most

18:15

Halálosabb lehet a mutálódott vírus

A Nagy-Britanniában regisztrált új koronavírus-variáns amellett, hogy gyorsabban képes terjedni, az első kutatások szerint 30 százalékkal halálosabb is lehet - ezt jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.
15:34

Meghalt Larry King

Az amerikai televíziózás legendás alakja, a CNN korábbi műsorvezetője, tudósítója 87 éves korában egy Los Angeles-i kórházban hunyt el.
14:50, Frissítve: 17:26

Oltás az Újvidéki Vásár területén

Az Újvidéki Vásár egyes csarnokában szerda óta végzik a tömeges immunizációt. Első nap 1300-an, pénteken pedig már 2200-an vették fel a védőoltást. A kínai Sinopharm vakcinából kedden 5500 adag érkezett a városba, a napokban még ugyanennyi jött.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.

Csökkent a sertés felvásárlási ára

Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.