Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Szent János-napi borszentelő Királyhalmon

2021.12.27
19:33
2022.04.30
10:43
Forrás
Pannon RTV
December 27-e Szent János napja. A királyhalmi borászok hatodik éve zárják borszenteléssel az évet. Az idei szőlő terméséből készített borokat a Jézus Szíve plébániatemplomban ünnepi szentmise keretében Koncz István plébános szentelte meg.
Pannon RTV/Szalai Adrián

Ünnepi szentmisével és borszenteléssel zárták az évet a királyhalmi borászok a Jézus Szíve plébániatemplomban. Koncz István plébános prédikációja során az egybegyűlteket arra biztatta: próbáljanak Krisztus nyomdokában járni, és tanításai szerint élni. Elmesélte a Szent Jánoshoz kötődő legendát.

„Két halálra ítélt embert itattak meg, és a szeme láttára meghaltak. Ezek után ő kapta azt a pohár mérget. Azonban ő megáldotta, megerősítette magát hitben, Isten kegyelmét kérte, megitta és nem lett semmi baja. Ehhez kapcsolódik a borszentelés. Szent János védi azokat, akik Istenben bíznak, és Isten segítségét kérik. Az egyház a szentségek által és a szentelmények által mindig közelebb akarja hozni Istent hozzánk.”

A borszentelőn hat borász új borait szentelte fel Koncz István plébános. Egyébként a Királyhalmi Borbarátok Köre a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület keretein belül működik. A társaságot mintegy tíz borász élteti, akik egy-két hektáron termesztik szőlőiket. A zsíros kenyér és egymás házi borainak kóstolása mellett az újfajtákkal kapcsolatos tapasztalatokat is megosztották.

Kovács Tibor, borász, Királyhalom: „Az ilyen összejövetelek egyik célja a közösségépítés, hogy találkozzunk, összejöjjünk, beszélgessünk. Mi borászok is megkóstoljuk egymás borát, elmondjuk a véleményünket. A másik, amit szeretnénk, a borkultúrát magasabb nívóra emelni, hogy az emberek szokják meg, hogy bort is lehet inni. A bor az jó dolog!”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Csaknem egy és félhektárnyi területen gazdálkodik négy fajta szőlővel Amstadt Tamás, már több mint tíz éve. A jó években mintegy 8 ezer liter bor is elkészül.

Amstadt Tamás, borász, Királyhalom: „Mondjuk úgy, hogy a tapasztalatcsere az fontos, mert minden év más, és több ember többféle problémával találkozik. Meg lehet vitatni egy adott problémát, és ha valaki nem tudja rá a megoldást, akkor a többiek esetleg ki tudják segíteni.”

Január derekán szőlőmetszéssel kezdik majd Vince-napon a borász évet. Ezek után Orbán napján is bornapokkal kívánják népszerűsíteni a királyhalmi borokat.

Koncz István
plébános
Jézus Szíve plébániatemplom
Kovács Tibor
borász
Amstadt Tamás
borszentelés
szőlő
Szent János
Királyhalom

Most

Népszerű