Ugrás a tartalomra
Sveti Nikola
Wikipedia/Tone

Szent Miklós napját ünnepli az ortodox egyház

2018-12-19
08:04
2018-12-19
13:26
Forrás
Pannon RTV
Sveti Nikola vagyis Szent Miklós napját ünnepli az ortodox egyház. A myrai püspök napját a katolikusok december 6-án, a görögkeleti egyházak pedig két héttel később ünneplik.

Szent Miklós a tengerészek, kereskedők, az illatszerrészek, a gyógyszerészek, gyermekek, diákok védőszentje. Szerbiában több mint 600 templom és kolostor védőszentje, de nagyon sok pravoszláv család védőszentjének ünnepe is.

Úgy tartják, hogy amelyik családnak ma nincs ünnepe vagyis slavája, az éppen vendégségbe megy Szerbiában. Ezen az ünnepen böjti ételeket, főként halból készült fogásokat fogyasztanak.

Sveti Nikola
Szent Miklós
ortodox egyház

Most

21:17, Frissítve: 21:28

Pokoli hőség Európában, iskolákat zárnak be

Holnap tetőzhet a Szaharából érkező hőhullám, 40 fok feletti hőmérséklettel Franciaországban és Spanyolországban. Van, ahol 45 fokot várnak. Párizs elővárosaiban sorra zárják be az iskolákat.
19:32

Gázrobbanás Bécsben

Tíz ember megsérült, közülük négyen súlyosan ma délután Bécsben, amikor feltételezhetően gázrobbanás történt egy többemeletes lakóépületben.
16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.