Ugrás a tartalomra

Szent Száva, az önálló szerb ortodox egyház megalapítója

2022.01.28
12:15
2022.05.19
11:02
Forrás
Pannon RTV
Szent Szávára, az önálló szerb ortodox egyház megalapítójára emlékeztek Magyarkanizsán csütörtökön. A helyi ünnepségnek idén a Művészetek Háza adott otthont.

Rendhagyó rendezvénnyel, szerényen ünnepelték meg Szent Száva napját a magyarkanizsaiak. Az alkalmi műsor alkalmával két színész Szent Száva bölcsességeiből idézett, majd a moholi Novak Radonić Művelődési Egyesület növendékei léptek színpadra.

Snežana Milanov, elnök, Novak Radonić Művelődési Egyesület, Mohol: „Egy nagyon lerövidített előadással érkeztünk, az egyik a koreográfia, tehát első körben lesznek vlaškai táncok, második körben pedig leskovaci táncok, és a mi együttesünk előadásában, akik sajnos nem teljes létszámmal jöttek el, betegség miatt, tehát csak két harmonikás jött, ők előadnak egy kompozíciót, a Drinai indulót.”

A rendezvényt negyedik alkalommal szervezték meg Magyarkanizsán.

Marko Ždero, kommunális ügyekkel megbízott községi tanácstag, Magyarkanizsa: „Tavaly sajnos nem volt lehetőségünk a pandémia miatt megszervezni, olyan korlátozások voltak, ami miatt nem tudtuk megtartani ezt az eseményt. A rendezvény jelentősége maga Szent Száva, az első pedagógus, érsek, de minden szó felesleges, hogy elmondjuk, hogy miért fontos ez a dátum és ez az ünnep a számunkra.”

Az eseményen az önkormányzat elöljárói is részt vettek. Beszédet Nebojša Rakić alpolgármester mondott.

ortodox
megalapító
Magyarkanizsa
Művészetek Háza
Szent Száva

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.