Ugrás a tartalomra
Tanjug/Szerb Államelnökség

Szent Száva kitüntetést kapott Aleksandar Vučić és Irinej pátriárka

2019-10-09
14:30
2019-10-09
14:44
Forrás
Szerbiai RTV, spc.rs
Szent Száva kitüntetést adományozott a Szerb Pravoszláv egyház Szinódusa Aleksandar Vučić államfőnek és Irinej pátriárkának.

A nyolc évszázados önállóságát ünneplő Szerb Pravoszláv Egyház Szent Száva Szövetség címmel tartott akadémiáján Vučić úgy fogalmazott, ez a kitüntetés arra kötelezi, hogy tovább harcoljon Koszovóért, a népéért a Drinától és a Dunától nyugatra, Montenegróban és mindenütt a világban, ahol csak élnek. Irinej pátriárka érdemeit méltatva Hrizostom boszniai metropolita úgy fogalmazott, a pátriárka hosszú éves odaadó egyházi munkájával és bölcsességével érdemelte ki a rangos elismerést. Az egyházfő köszönőbeszédében arról is szólt, hogy a Nemanjić-dinasztia ideje óta most először mondható el, hogy az egyház és az ország mint két kéz végzi az egyházi és a világi küldetését. A Szent Száva kitüntetés egyébként a Szerb Pravoszláv Egyház legrangosabb elismerése, amelyet egyházi és világi személyeknek adományozhat, akik kiemelt szolgálatot tettek az egyháznak szellemi, oktatási vagy humanitárius téren. A Szerb Pravoszláv Egyház önállóságát - Szent Száva erőfeszítéseinek köszönhetően - 1219-ben nyerte el.

Irinej pátriárka
Aleksandar Vučić
Szent Száva érdemrend

Most

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.