Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/archívum

A Szentlélek eljövetelének ünnepe lesz holnap

2021.05.22
11:03
2021.05.22
16:01
Forrás
Pannon RTV
Holnap lesz pünkösdvasárnap. Ekkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények.

A pünkösd - húsvét és karácsony után - a harmadik legnagyobb vallási ünnep. Ezen a napon három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele - mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője -, az egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete. Pünkösd előestéjén szerte a világon a Szentlélek eljövetelét kérik virrasztva és imádkozva a hívek. Az egyházi hagyomány szerint ilyenkor pünkösdi körmeneteket tartanak, így Vajdaságban is.

Pannon RTV

Verebélyi Árpád, doroszlói plébános: „Pünkösd a pentecoste, tehát az ötvenedik nap elnevezéséből származik, ami azt jelenti, hogy húsvéttól az ötvenedik nap. A negyvenedik napon ünnepeljük Jézus mennybemenetelét, és ahhoz képest tíz napra. Éppen ezért a hívek mennybemenetel után kilenc napon keresztül kilencedet ünnepelve várják a pünkösdi ünnepet. Ez különösen a Szentlélekhez végzett fohászokban nyeri el a formáját. A pünkösd ünnepe alapvetően egyházi nagy ünnep, a harmadik legnagyobb ünnep az egyházi ünnepek sorában. Természetesen maga az egyházi hagyomány számon tart pünkösdi körmeneteket is, amit még nagyon sok helyen megtartanak, és természetesen népszokásokat és néphagyományokat, így például a legjelentőségteljesebb a pünkösdi királyság, amit talán még egyik másik helyen még meg is tartanak.”

szentlélek eljövetele
pünkösd
pünkösdvasárnap

Most

16:48

„Hős anyák" kerestetnek

Az orosz kormány újra bevezette a sztálini „Hős anya" kitüntetést, amely szerint egymillió rubel (átszámolva majdnem kétmillió dinár) értékű jutalom jár azoknak a nőknek, akik legalább tíz gyereket szülnek.
15:20, Frissítve: 16:34

Átadták a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat

Átadták Budapesten a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjakat a Budavári Palotában. Az elismeréseket a kitüntetettek Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkártól vehették át. A díjazottak között három vajdasági művelődési egyesület is van.
14:48, Frissítve: 15:11

Ünnepel Magyarország - a légiparádé elmarad

Fesztiválhangulat, színpadi és utcai produkciók, kiállítások, látványművészeti előadások, családi és gyermekprogramok várják tizenkét helyszínen Budapesten az érdeklődőket a hétvégén a Szent István-napi állami rendezvénysorozat keretében.
14:08, Frissítve: 15:53

Sportszerek ajándékba

A topolyai TSC Akadémián a Szerb Labdarúgó Szövetség képviselői sportfelszerelést adományoztak a Községi Labdarúgó Szövetség klubjai számára.

Népszerű

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.