Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Nino Gualtieri

Szeptembertől új osztálykirándulási szabályzat Szerbiában

2019-05-20
17:37
2019-05-20
18:29
Forrás
Pannon RTV
Ennek értelmében az általános iskolás diákok számára kizárólag belföldön szervezhető osztálykirándulás, csupán a végzős középiskolások utazhatnak majd külföldre.

Ez a korábbi szabályzatban is így volt. Tanulmányi utak, közös projektek és cserediák-program keretein belül azonban ezután is lesz mód a diákok külföldre utaztatására.

A temerini Kókai Imre Általános Iskola minden osztálya - a nyolcadikosok kivételével - megy osztálykirándulásra idén. Belföldre szólnak az osztálykirándulások, tehát Szerbia különböző városaiba, helységeibe látogatnak el, de a diákoknak van lehetősége külföldre is, illetve az anyaországba utazni különböző kirándulások, tanulmányi kirándulások és versenyek alkalmával.

Az ötödikesek közül többen két egynapos kirándulásra is mehettek idén, amennyiben a szülő vállalta ennek anyagi költségeit. A tavaszi szünetben az ópusztaszeri Csillagösvény labirintusban és a szegedi Vadasparkban jártak. Zakinszky Regina: „Mi már voltunk Magyarországon kirándulni, de azt nem az iskola szervezte, hanem pár tanár, de attól majd megyünk az iskola által szervezett kirándulásra is, ami nemsokára lesz, május 30-án, Zasavicára megyünk és Mitrovicára.”

Az osztálykirándulás a régi és az új vonatkozó szabályozás szerint is csak belföldre szólhat, ami az általános iskolás diákokat illeti. Sziveri Béla, igazgató, Kókai Imre Á.I., Temerin: „A szülői tanács az, aki dönt arról, hogy hová menjenek, az a szülői tanács által elfogadott desztináció belekerül az iskola tervébe, az alapján írjuk ki ezt a tenderszerűséget, erre jönnek a zárt borítékok, amikor a bizottság kinyitja, akkor hívjuk a szülőket, külön az elsős, másodikos harmadikos osztályosok szüleit, és akkor szavazattöbbséggel döntik el.”

A temerini diákok többnyire egynapos kirándulásokra utaznak idén, Újvidékre, Kelebiára, a resavai cseppkőbarlangba, de a negyedikesek egy hetet a Tarán tölthetnek, a hetedikeseknek pedig görögországi nyaralást szervez majd az iskola, amennyiben lesz elég érdeklődő. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „A szabályzatok továbbra is lehetővé teszik az ún. tanulmányi utak megszervezését, az iskolák közötti csereprogram, valamilyen projektalapú kirándulás formájában, vagy egyébként az iskolák közötti együttműködés formájában, tehát bizonyos keretek között természetesen folytatódhat az a jó gyakorlat, hogy például a magyar diákok, akik magyar nyelven tanulnak Vajdaságban, az anyaországba kiránduljanak és ott különböző programokban részt vegyenek.”

A külföldi utakkal kapcsolatban új feltétel, hogy azok benne kell, hogy legyenek az éves munkatervben, és ezt a tervet jóvá kell, hogy hagyniuk az iskolák igazgatóságának.

osztálykirándulás
szabályzat
külföld
általános iskola
középiskolás
végzős

Most

Népszerű

Ausztriában szakad a hó

A meteorológiai Intézet Tirol, Vorarlberg, Salzburg és Nyugat-Steiermark tartományokra kiadta a téli figyelmeztető jelzést.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Kigyulladt egy ház Szabadkán, a Bodrogvári Ferenc utcában. A családi ház lángokban áll, a tűzoltók és a mentők most értek a helyszínre. A kiérkező két tűzoltókocsival azonnal megkezdték a ház oltását.

Lezuhant egy Mig-21-es

Lezuhant ma reggel egy MiG-21-es típusú vadászgép Mali Zvornik közelében. Mindkét pilóta, Dejan Krsnik és Zvonko Vasiljević meghalt.

Indián tábor Csantavéren

Egy idős, csantavéri házaspár alakította ki az indián tábort, benne minden indián kultúrára jellemző kellékkel.