Ugrás a tartalomra
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

A szerb állam minden felnőtt lakosának 100 eurót ad, a gazdaságot 5,1 milliárddal segíti

2020-03-31
17:16
2020-03-31
20:01
Forrás
Pannon RTV
A szerb kormány egy négy pontból álló intézkedéscsomagot fogadott el több mint ötmilliárd euró összértékben a járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére. Ez az idei költségvetés mintegy fele.

Az első intézkedés nagyrészt az adótartozások megfizettetésének halasztását, majd azok részletekben történő visszafizetését feltételezi, legkorábban 2021 elejétől. A jövedelemadók és járulékok megfizettetését elhalasztják a likviditás biztosítása, a gazdasági tevékenység és a foglalkoztatás fenntartása érdekében. A második negyedévre vonatkozó nyereségadó előlegének megfizettetését szintén elhalasztják.

A második intézkedéscsomag a vállalkozásoknak nyújtott közvetlen kifizetésekre, a vállalkozók, a mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtott minimálbér-támogatás kifizetésére vonatkozik.

A harmadik intézkedéscsomag célja a gazdasági egységek likviditásának megőrzése a Covid-19 vírusjárvány által okozott vészhelyzet ideje alatt és azt követően várható gazdasági válsághelyzetekben - ismertette sajtótájékoztatóján Siniša Mali.

A szerb pénzügyminiszter hozzátette: a negyedik intézkedéscsoport a Szerb Köztársaság összes felnőtt polgárának 100 euró dinárösszegű közvetlen támogatás kifizetésére vonatkozik.

Csak azok számíthatnak a második intézkedéscsomagba foglalt támogatásra, akik a rendkívüli állapot bevezetését követően nem bocsátották el dolgozóik több mint tíz százalékát – tette hozzá: „Több alkalommal felhívtuk a figyelmet, és beszéltünk arról, sőt kértük a vállalkozókat, hogy ne mondjanak fel munkavállalóiknak, az állam segíteni fog. Íme, ma megjelentettük azt a programot, ami szerintünk teljes mértékben teljesíti a vállalatok elvárásait, és támogat minden munkahelyet. Ezért ez a program nem fog vonatkozni mindazokra, akik dolgozóik számát több mint 10 százalékkal csökkentették. Hogyan fogjuk pénzelni ezt a programot? Erre három mód van. Vannak költségvetési tartalékaink, egyes kisajátítások átszervezésével biztosítjuk a pénz egy részét. A pénz másik részét a tőkepiac által teremtjük meg, úgy a hazai, mind a nemzetközi tőkepiacról. És ami külön fontos, hogy a következő tíz napban a szerb kormány elfogad egy törvényt, amely lehetővé teszi mindezen intézkedések végrehajtását.”

A rendkívüli állapot miatt a termeléssel leálló vállalatok esetében is a legfontosabb, hogy azok megtartsák a munkásaikat - emelte ki Marko Čadež.

A Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke hozzátette: most még nagyon nehéz felbecsülni a koronavírus-járvány okozta gazdasági károkat: „Napról napra követjük a helyzetet, kapcsolatban állunk a vállalatokkal, amelyek jelentik, ha leállnak a munkával, egy váltást vezetnek be, itt nagyjából, ha jól emlékszem, jelenleg úgy 560 cégről lehet szó, ez a szám állandóan változik. Van, ahol csökkentik, van, ahol leállítják a munkát, de nem bocsátják el az embereket.”

A kedden ismertetett intézkedéseknek két fő célja van: a munkahelyek megőrzése, valamint a válság által leginkább sújtott vállalatok megsegítése.

Szerbia
gazdaság
gazdaságélénkítés
intézkedéscsomag
Siniša Mali

Most

Népszerű