Ugrás a tartalomra
TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

A szerb egység, a szabadság és a nemzeti zászló ünnepe

2021.09.15
09:33
2021.09.15
20:06
Forrás
Szerbiai RTV
Belgrádban ágyúszóval, katonai tiszteletadással, népviseletes és lovas felvonulással emlékeztek meg a szaloniki front áttöréséről.

Az ünnepségen mások mellett Aleksandar Vučić államfő, Milorad Dodik, a Bosznia-Hercegoviana-i Államelnökség szerb tagja és Porfirije szerb pátriárka is részt vett.

TANJUG/RADE PRELIC/nr

Sortüzet adtak szerda délután a Kalemegdanon a szerb egység, a szabadság és a nemzeti zászló ünnepén. A nemzeti lobogókat pedig helikopterek emelték a magasba. A szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napjának ünnepét tavaly vezették be Szerbiában. 1918-ban ezen a napon törték át a szaloniki frontot.

Porfirije szerb pátriárka: „Habár régi, de mégis egy új ünnep. A szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló ünnepe. De tény, hogy érettek vagyunk, ugyanis Vajdaságban minden nemzeti közösségnek van saját nemzeti ünnepe. A horvátok, a magyarok, a szlovákok, a ruszinok, a románok és mindenki, aki Vajdaságban él. Amikor ők Vajdaságban ünnepelnek, akkor az nem csak az ő nemzeti ünnepük, hanem egyidejűleg miden Vajdaságban élő polgáré is.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Az ünnepségen Milorad Dodik, a Bosznia-hercegovianai Államelnökség szerb tagja is felszólalt.

„Elárulok egy titkot, de maradjon köztünk. Nem szeretjük, ha itt bosnyákoknak hívnak minket. Mi nem vagyunk bosnyákok, mi szerbek vagyunk. Én szerb vagyok. Szerb vagyok és pravoszláv, szerbül beszélek, cirillül írok és Szent György napját ünneplem.”

TANJUG/TARA RADOVANOVIC/nr

Ez az ünnep mindazoké, akik életüket adták a szerb zászlóért - mondta beszédében Aleksandar Vučić szerb államfő.

„A szerb zászló, a piros, a kék és a fehér nagyobb és fontosabb volt az életnél, mivel arra figyelmeztette őket, hogy Szerbia szabadságának nincs ára és alternatívája.”

Pannon RTV

Ünnepséget nem csak Belgrádban, hanem Szerbia-szerte és a koszovói szerb közösségekben is szerveztek. A polgárok pedig a szerb lobogót tűzték ki házaikra.

A szerb egység, szabadság és a nemzeti zászló napját ünnepelték Banja Lukában is. Darija Kisić Tepavčević hangsúlyozta, a szerb nép múltja és jövője közös. A szerb szociálpolitikai miniszter hozzátette, a kormány eddigi intézkedései a szerb népet szolgálták. A Bosznia-Hercegovinában élő szerbeknek pedig gratulált, hogy sikerült megőrizniük az identitásukat, illetve a cirill írásmódot is.

zászló
szerb egység
állami ünnep
Aleksandar Vučić
Milorad Dodik
Porfirije pátriárka

Most

19:47, Frissítve: 19:55

Klári néni újra énekelt Moholon

Harmadik alkalommal emlékeztek meg Moholon a Csobolyó Művelődési Egyesület szervezésében emléknappal és gyönyörű dallamokkal Vlasityné Zélity Klára életéről és munkásságáról.
16:00, Frissítve: 19:59

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.

Népszerű

Börtönbe vonul Lagzi Lajcsi

Lopás és vesztegetés miatt 2 év 10 hónap börtönbüntetésre ítélték Galambos Lajost, művésznevén Lagzi Lajcsit.