Ugrás a tartalomra

A szerb pátriárka karácsonyi üzenete

2023.01.07
12:55
2023.01.07
17:21
Forrás
Szerbiai RTV
Az orosz-ukrán konfliktusnak rettenetes következményei vannak, a háború tüze, ahogyan még soha, az egész világot fenyegeti - ezt mondta Porfirije szerb pátriárka karácsonyi üzenetében.

A Szerb Ortodox Egyház vezetője a koszovói helyzet kapcsán arra szólított fel, hogy a koszovói szerbeknek ugyanazokat az egyetemes szabadságjogokat kell biztosítani, amelyekkel az albánok és más népek is rendelkeznek. A híveknek azt üzente: tiszteljék az evangéliumot, és mindenhol a békét, a szeretetet hirdessék.

A koszovói szerbek immár fél éve fenyegetésben élnek – mondta Porfirije szerb pátriárka karácsonyi beszédében. Mindez egyes nagyhatalmak hallgatólagos támogatásával történik – tette hozzá a Szerb Ortodox Egyház vezetője. A pátriárka beszédében kitért az orosz-ukrán konfliktusra is, amelybe szerinte nyilvánosan és titokban is beavatkoznak más hatalmak. Elmondta: a pravoszláv szerbek imádkoznak a háborúban álló testvéri felekért. „Meghajolva Krisztus születése előtt, imádkozunk, hogy bennünk, és mindenki másban is, akikkel az élet során térben és időben osztozunk, a világ minden népe körében a szeretet, a megértés és a karácsonyi jóakarat kerekedjen felül, valamint a béke, amely minden gondolat felett áll. Az ünnepi örömtől indíttatva, főpásztori törődéssel és felelősséggel mondjuk minden társunknak, testvérünknek, ortodox szerbeknek, bárhol éljenek is, hogy az egyház mindig velük van. Figyeljék és gyakorolják Krisztus evangéliumát, ezen keresztül pedig legyenek készek hirdetni a békét és a szeretetet minden embernek, az egész világnak.”

Krisztus születése családi ünnep, a gyerekeket egészséges, szeretetteljes családi környezetben kell nevelni – üzente a híveknek a szerb pátriárka. Elmondta: ahogy azokban az időkben, úgy napjainkban is vannak olyanok, akik felemelik a hangjukat a keresztény értékeken alapuló család ellen. A Szerb Ortodox Egyház ez ellen úgy harcol, hogy szilárdan kitart a változatlan értékek mellett, miközben azokat senkire sem akarja rákényszeríteni. Porfirije pátriárka a híveknek minden jót és örömet kívánt a 2023-as évre.

Porfirije
karácsonyi üzenet
ortodox karácsony

Most

20:11, Frissítve: 20:24

Az ukrán elnökkel tárgyalt a szerb államfő Tiranában

Az Ukrajna-Délkelet-Európa csúcstalálkozón Aleksandar Vučić egyebek mellett a két ország területi integritásáról, az ENSZ Alapokmányának tiszteletben tartásáról és a béke megteremtésére tett erőfeszítésekről egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel.
19:03, Frissítve: 19:10

Kedvezmények a Forum Könyvkiadónál

A Forum Könyvkiadó Intézet felhívja a figyelmet, hogy a Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázat elismert alkotásait további két hétig árusítják 20%-os kedvezménnyel a weboldalukon (https://forumliber.rs/shop).
18:36, Frissítve: 18:44

Ajándék a hölgyeknek

Miközben még az előző koncert hatása alatt állunk, a Szabadkai Népszínház és a Szabadkai Szimfonikus Zenekar újabb közös eseményre készül.

Népszerű