Ugrás a tartalomra
Tanjug

A szerb pátriárka karácsonyi üzenete

2023.01.07
12:55
2023.01.07
17:21
Forrás
Szerbiai RTV
Az orosz-ukrán konfliktusnak rettenetes következményei vannak, a háború tüze, ahogyan még soha, az egész világot fenyegeti - ezt mondta Porfirije szerb pátriárka karácsonyi üzenetében.

A Szerb Ortodox Egyház vezetője a koszovói helyzet kapcsán arra szólított fel, hogy a koszovói szerbeknek ugyanazokat az egyetemes szabadságjogokat kell biztosítani, amelyekkel az albánok és más népek is rendelkeznek. A híveknek azt üzente: tiszteljék az evangéliumot, és mindenhol a békét, a szeretetet hirdessék.

A koszovói szerbek immár fél éve fenyegetésben élnek – mondta Porfirije szerb pátriárka karácsonyi beszédében. Mindez egyes nagyhatalmak hallgatólagos támogatásával történik – tette hozzá a Szerb Ortodox Egyház vezetője. A pátriárka beszédében kitért az orosz-ukrán konfliktusra is, amelybe szerinte nyilvánosan és titokban is beavatkoznak más hatalmak. Elmondta: a pravoszláv szerbek imádkoznak a háborúban álló testvéri felekért. „Meghajolva Krisztus születése előtt, imádkozunk, hogy bennünk, és mindenki másban is, akikkel az élet során térben és időben osztozunk, a világ minden népe körében a szeretet, a megértés és a karácsonyi jóakarat kerekedjen felül, valamint a béke, amely minden gondolat felett áll. Az ünnepi örömtől indíttatva, főpásztori törődéssel és felelősséggel mondjuk minden társunknak, testvérünknek, ortodox szerbeknek, bárhol éljenek is, hogy az egyház mindig velük van. Figyeljék és gyakorolják Krisztus evangéliumát, ezen keresztül pedig legyenek készek hirdetni a békét és a szeretetet minden embernek, az egész világnak.”

Krisztus születése családi ünnep, a gyerekeket egészséges, szeretetteljes családi környezetben kell nevelni – üzente a híveknek a szerb pátriárka. Elmondta: ahogy azokban az időkben, úgy napjainkban is vannak olyanok, akik felemelik a hangjukat a keresztény értékeken alapuló család ellen. A Szerb Ortodox Egyház ez ellen úgy harcol, hogy szilárdan kitart a változatlan értékek mellett, miközben azokat senkire sem akarja rákényszeríteni. Porfirije pátriárka a híveknek minden jót és örömet kívánt a 2023-as évre.

Porfirije
karácsonyi üzenet
ortodox karácsony

Most

15:20, Frissítve: 16:28

Később érik a feketicsi meggy

A szokásosnál hidegebb és csapadékosabb időjárás miatt a termés is károsodhat. A termelők szerint a gyümölcsöt az alacsony felvásárlási ár miatt nem érdemes eladni, ezért feldolgozva próbálják értékesíteni.
13:43, Frissítve: 17:23

Kétnyelvű zenés irodalmi est Pancsován

Petőfi 200 Zmaj 190 címmel tartottak kétnyelvű zenés irodalmi estet a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületben. Kicsik és nagyok együtt ünnepelték az évfordulókat.

Népszerű