Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Richard Vogel

Szerbia: 266 fertőzött, 11 elhunyt személy

2020-07-09
12:12
2020-07-09
17:29
Forrás
Pannon RTV
11 koronavírusos beteg hunyt el az elmúlt 24 órában Szerbiában és 266 új esetet regisztráltak.

15:40 - Lélegeztetőgépen jelenleg 120-an vannak. Az aktív esetek száma 3 339.

A járvány kezdete óta összesen 352-en haltak bele a kórba és több mint 17 300 megbetegedést regisztráltak.

A halálozási arány 2,03% az országban.

15:20 - 86 új fertőzöttel nőtt az elmúlt 24 órában Vajdaságban a regisztrált koronavírusos esetek száma. Az esetek több mint a felét Újvidéken regisztrálták. Egy személy elhunyt a kór szövődményeinek következtében.

14:40 - A szerbiai válságstáb újabb intézkedéseket hozott a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Továbbra sem lesznek intézkedések az egész ország területén - nyilatkozta az ülés után Ana Brnabić. Hozzátette, sokkal inkább azokra a területekre fókuszálnak, ahol rendkívüli a helyzet. A szerb miniszterelnök a sajtótájékoztatón ismertette a csak Belgrádra vonatkozó intézkedéseket. 

13:35 - Tegnap óta még egy újabb koronavírusos beteget regisztráltak Szabadkán, 28 személy pedig a teszteredményeire vár.

11:20 - A szolgálatot teljesítő orvosok arra kérik a lakosokat, hogy ne a koronavírus tüneteinek megjelenése után három-négy nappal jelentkezzenek az illetékeseknél, amikor már a szövődmények is megjelennek.

 

11:00 - Dr. Predrag Kon epidemiológus szerint a belgrádi járványügyi helyzet nagyon súlyos, és egyes pillanatokban rendkívülinek tűnik, amikor a fertőzötteket egyszerűen már nincs hol ellátni. Kon a Szerbiai RTV ma reggeli műsorában azt mondta, hogy a lényeg a fizikai kontaktusok tilalma, ezt kellene valahogyan betartatni a polgárokkal. A legegyszerűbb intézkedés a kijárási tilalom lenne, ezt azonban a szakorvoscsoport egyhangúan ellenzi. Kon hozzátette, hogy vannak viszont olyanok, akik ragaszkodnának ehhez.

Több mint 20 városban és községben hirdettek ki rendkívüli állapotot a járványhelyzet miatt Szerbiában. Belgrádban is komoly a probléma, egyre több a fertőzött és a beteg is, a kórházak megteltek. Tegnap 357 új fertőzöttet regisztráltak, és további 11 személy halt bele a kór szövődményeibe. Ma dönt a szigorításokról és az esetleges hétvégi kijárási tilalomról az országos válságtörzs. Az ülés 12 órakor kezdődik.

Még tart a koronavírus-járvány első hulláma, jelenleg a második csúcspont időszaka zajlik - mondta dr. Branislav Tiodorović járványügyi szakember. A csúcs még ezen a héten mindenképpen folytatódni fog, és Tiodorović arra számít, hogy a hétvége után csökkenni fog az új fertőzöttek száma Szerbiában.

koronavírus
koronavírus-járvány
Szerbia

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.