Ugrás a tartalomra
Pixabay/iira116

Szerbia ismét szigorít a koronavírus miatt

2020.06.23
13:28
2020.06.23
17:04
Forrás
Szerbiai RTV
Jóváhagyta a szerb kormány a köztársasági válságstáb döntéseit. A tömegközlekedési eszközökön ezentúl kötelező a szájmaszk viselése.

A védőmaszk zárt térben való viselését csupán ajánlják. A válságstáb tagjai emellett fontosnak tartják a másfél méteres társadalmi távolságtartás betartását, még szabadtéren is.

Pixabay

Kötelező Szerbiában a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése. Erről döntött a köztársasági válságstáb a mai ülésén. A zárt terek esetében a postahivatalokban, a bankokban, az állami intézményekben, valamint az üzletekben és a bevásárlóközpontokban is ajánlott a védőmaszk használata - erősítette meg a szerb kormány.

Srđa Janković immunológus elmondta: „A szabadban fontos a távolságtartás, tehát a szabad téren tartózkodók száma nem annyira, mint az emberek közti távolságtartás. Ami azt jelenti, hogy mindig ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl közeli kapcsolat.”

Pixabay

A maszkok kapcsán megjegyezték, nem kötelező a sebészeti, illetve a gyógyszertárakban kapható maszkot vásárolni. A többször felhasználható és mosható pamutmaszkok viselése is megfelel erre a célra - magyarázta Srđa Janković: „Nem mondhatjuk ebben a pillanatban, hogy a vírus biológiailag legyengült. Ehhez a folyamathoz több időre van szükség, erre egyelőre nincs bizonyítékunk. Az, ami ténylegesen legyengült, az a járvány. Természetesen a nyári feltételek nem kedveznek a vírusnak.”

Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Döntés született továbbá arról is, hogy meghatározatlan ideig meghosszabbítják a látogatási tilalmat a kórházakban. Arról is tájékoztattak, hogy a szerb kormány a továbbiakban is figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és időben reagálnak az aktualitásokra.

koronavírus
Szerbia
szigorítás
maszk
gyülekezés

Most

21:26, Frissítve: 21:52

Oltásra buzdít a VIFÓ elnöke

Az elmúlt fél évben megnőtt a fiatalok oltási kedve, egyre többen veszik fel már a harmadik oltást is, viszont még mindig sok a tenni való - jelentette ki a Közügyekben Szollár Ádám, a VIFÓ elnöke.
18:54, Frissítve: 19:03

Magyarország legnépszerűbb úti céljai

Magyarországon mindenszentek hosszú hétvégéjét sokan utazással töltik: Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vonzza a legtöbb vendéget. Az októberi foglalások darabszáma már felülmúlta a tavalyi és a 2019-es számokat a Szallas.hu szerint.

Népszerű

Tüntetés a szigorítás ellen Szabadkán

Tüntetést szerveztek vasárnap este Szabadkán az új intézkedés miatt, miszerint 22 óra után csak védettségi igazolás felmutatásával lehet belépni a szórakozó- és vendéglátóhelyekre.