Ugrás a tartalomra
Pixabay/iira116

Szerbia ismét szigorít a koronavírus miatt

2020.06.23
13:28
2020.06.23
17:04
Forrás
Szerbiai RTV
Jóváhagyta a szerb kormány a köztársasági válságstáb döntéseit. A tömegközlekedési eszközökön ezentúl kötelező a szájmaszk viselése.

A védőmaszk zárt térben való viselését csupán ajánlják. A válságstáb tagjai emellett fontosnak tartják a másfél méteres társadalmi távolságtartás betartását, még szabadtéren is.

Pixabay

Kötelező Szerbiában a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése. Erről döntött a köztársasági válságstáb a mai ülésén. A zárt terek esetében a postahivatalokban, a bankokban, az állami intézményekben, valamint az üzletekben és a bevásárlóközpontokban is ajánlott a védőmaszk használata - erősítette meg a szerb kormány.

Srđa Janković immunológus elmondta: „A szabadban fontos a távolságtartás, tehát a szabad téren tartózkodók száma nem annyira, mint az emberek közti távolságtartás. Ami azt jelenti, hogy mindig ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl közeli kapcsolat.”

Pixabay

A maszkok kapcsán megjegyezték, nem kötelező a sebészeti, illetve a gyógyszertárakban kapható maszkot vásárolni. A többször felhasználható és mosható pamutmaszkok viselése is megfelel erre a célra - magyarázta Srđa Janković: „Nem mondhatjuk ebben a pillanatban, hogy a vírus biológiailag legyengült. Ehhez a folyamathoz több időre van szükség, erre egyelőre nincs bizonyítékunk. Az, ami ténylegesen legyengült, az a járvány. Természetesen a nyári feltételek nem kedveznek a vírusnak.”

Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Döntés született továbbá arról is, hogy meghatározatlan ideig meghosszabbítják a látogatási tilalmat a kórházakban. Arról is tájékoztattak, hogy a szerb kormány a továbbiakban is figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és időben reagálnak az aktualitásokra.

koronavírus
Szerbia
szigorítás
maszk
gyülekezés

Most

19:14, Frissítve: 20:49

Olcsóbb lett a disznóhús

Néhány hét alatt közel 100 dinárt csökkent a sertés élő súlyának kilogrammonkénti ára. Jelenleg mintegy 200 dinárt adnak kilogrammjáért, viszont az ár naponta ingadozik.
18:02, Frissítve: 20:55

Fejlesztések Kishegyesen

Új játszótereket kaptak a Kishegyes községbeli gyerekek. Kishegyesen jól halad a valamikori szövetkezeti otthon és színház felújítása, épül a Belgrád-Budapest vasút. Bácsfeketehegyen fásítottak, buszmegállók épülnek, készül a szennyvízelvezető.
16:29, Frissítve: 16:35

Európa újabb válaszút előtt

Ne hagyjuk, hogy az illegális migráció és a menekültkérdés összemosásával a valóban rászorulóknak fordítsanak hátat - Hölvényi György sajtóközleménye.
15:22, Frissítve: 19:07

Újvidék Város napja

Ma van Újvidék Város napja. 1748 február elsején emelte Mária Terézia szabad királyi városi rangra Újvidéket. A 275. évfordulóról a Szerb Nemzeti Színházban emlékeztek meg politikusok, közéleti személyek.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.