Ugrás a tartalomra
Pixabay/iira116

Szerbia ismét szigorít a koronavírus miatt

2020.06.23
13:28
2020.06.23
17:04
Forrás
Szerbiai RTV
Jóváhagyta a szerb kormány a köztársasági válságstáb döntéseit. A tömegközlekedési eszközökön ezentúl kötelező a szájmaszk viselése.

A védőmaszk zárt térben való viselését csupán ajánlják. A válságstáb tagjai emellett fontosnak tartják a másfél méteres társadalmi távolságtartás betartását, még szabadtéren is.

Pixabay

Kötelező Szerbiában a tömegközlekedési eszközökön a szájmaszk viselése. Erről döntött a köztársasági válságstáb a mai ülésén. A zárt terek esetében a postahivatalokban, a bankokban, az állami intézményekben, valamint az üzletekben és a bevásárlóközpontokban is ajánlott a védőmaszk használata - erősítette meg a szerb kormány.

Srđa Janković immunológus elmondta: „A szabadban fontos a távolságtartás, tehát a szabad téren tartózkodók száma nem annyira, mint az emberek közti távolságtartás. Ami azt jelenti, hogy mindig ügyelni kell arra, hogy ne legyen túl közeli kapcsolat.”

Pixabay

A maszkok kapcsán megjegyezték, nem kötelező a sebészeti, illetve a gyógyszertárakban kapható maszkot vásárolni. A többször felhasználható és mosható pamutmaszkok viselése is megfelel erre a célra - magyarázta Srđa Janković: „Nem mondhatjuk ebben a pillanatban, hogy a vírus biológiailag legyengült. Ehhez a folyamathoz több időre van szükség, erre egyelőre nincs bizonyítékunk. Az, ami ténylegesen legyengült, az a járvány. Természetesen a nyári feltételek nem kedveznek a vírusnak.”

Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Döntés született továbbá arról is, hogy meghatározatlan ideig meghosszabbítják a látogatási tilalmat a kórházakban. Arról is tájékoztattak, hogy a szerb kormány a továbbiakban is figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, és időben reagálnak az aktualitásokra.

koronavírus
Szerbia
szigorítás
maszk
gyülekezés

Most

12:30

Észak-Korea rakétát lőtt ki Japán fölé

Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki helyi idő szerint ma reggel Észak-Korea fegyveres erői – tájékoztatott a japán sajtó. A rakéta átrepült a japán légtéren, és mintegy 4.600 kilométert tett meg, míg végül a Csendes-óceánban landolt.
10:40, Frissítve: 10:45

Már Angliában is védettek a hódok

Október elseje óta védett állatnak számítanak a hódok Angliában. Mindez négyszáz évvel azután történik, hogy szinte a teljes populációt levadászták.
10:31

Továbbra sincs pellet a szerbiai lerakatokban

Az áruhiány még júniusban jelentkezett, akkor az állam megpróbálta oly módon rendezni a piacot, hogy a pellet tonnánkénti árát 38 ezer dinárra korlátozta, és betiltotta a kivitelét. Ezek az intézkedések azonban nem stabilizálták a piacot.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.

Újabb tömegbaleset Szabadkán

A hidegfront, a változékony időjárás, a helyenként nedves és sárfelhordásos útszakaszok miatt az elmúlt egy-két napban nőtt a koccanásos balesetek száma.