Ugrás a tartalomra
Pixabay

Szerbia lakosságának több mint fele ki van téve a dohányfüst negatív hatásainak

2020-05-29
14:10
2020-05-29
18:45
A dohányzás világszerte évente 8 millió ember halálát okozza, amelyek közül mintegy 600 ezren a passzív dohányzás áldozatává válnak.

A világon csaknem egymilliárd személy használ valamilyen dohányterméket. A Szabadkai Közegészségügyi Intézet évek óta szervez különböző programokat a dohányfüstmentes világnap alkalmából, amely május 31-én van. 

Dr. Nada Kosić Bibić, szakorvos, Közegészségügyi Intézet, Szabadka: „A dohányipar évtizedek óta nagyon agresszív és stratégiailag finanszírozott taktikákat alkalmaz annak érdekében, hogy foglalkozzon a fiatalokkal, és minden termékét az ifjúság számára alakítsa ki. A dohányipar dokumentumainak vizsgálata azt mutatja, hogy mindent nagyon célzottan, tervezetten és gondosan tesznek.”

Szerbiában a felnőtt lakosság 35 százaléka, a 13 és 15 év közötti gyerekek pedig mintegy 13 százaléka használ valamilyen dohányterméket. A lakosság több mint fele nap mint nap ki van téve a dohányfüst negatív hatásainak - emelte ki Dr. Ivana Đurović, a Szabadkai Közegészségügyi Intézet orvosa. 

A dohány káros hatása egyaránt teljesül mind a fogyasztók, mind a passzív dohányosok körében. Amikor a passzív dohányosokról beszélünk, azt hiszem, hogy a legfontosabb dolog, amelyet meg kell említeni, hogy a dohánytermékek a terhes nők magzatára gyakorolt ​​káros hatása, nevezetesen a nikotin hatása, a méhlepény ereinek károsodásához vezet, csökken a véráramlás, valamint a magzat oxigén és tápanyag ellátása. Egy ilyen magzat kevésbé fejlődik, lassabban fejlődik az újszülött időszakban, és kevésbé képes alkalmazkodni a külső környezet feltételeihez” - mondta Dr. Ivana Đurović.

Vasárnap a Szabadkai Közegészségügyi Intézet 10-től 11 óráig online szemináriumon interaktív előadást tart a dohányfüstmentes világnap alkalmából.

dohány
füst
cigaretta

Most

13:07

La Liga: Sevilla – Eibar 1:0

Hazai pályán győzött a Sevilla csapata a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság 34. fordulójának hétfő esti mérkőzésén az Eibar együttese ellen.

Népszerű

302 új eset és 5 áldozat Szerbiában

5 személy vesztette életét a koronavírus szövődményeinek következtében Szerbiában az elmúlt 24 órában, és 302 újabb fertőzöttet regisztráltak. Cikkünk folyamatosan frissül.