Ugrás a tartalomra
Tanjug / Zoran Žestić

Szerbia: Meghaladta a hétezret az új fertőzöttek napi száma

2020.12.10
11:45
2020.12.11
08:26
Forrás
covid19.rs, Szerbiai RTV, Pannon RTV
Vajdaságban 1.968 új fertőzöttet regisztráltak. Országszerte 56-an hunytak el 24 óra alatt, lélegeztetőgépre 323 személynek van szüksége.
Tanjug / Zoran Žestić

7.393 az egy nap alatt regisztrált koronavírusos betegek száma Szerbiában. 21.799 személyt teszteltek az elmúlt 24 órában. 56 személy hunyt el a kór szövődményeinek következtében, így 2.172-re emelkedett a halottak száma a járvány megjelenése óta. 8.594 személyt ápolnak kórházban, közülük 323-an szorulnak mesterséges lélegeztetésre.

Tanjug / Zoran Žestić

Belgrádban továbbra is nagyon sok az újonnan felfedezett koronavírusos beteg. Heti szinten tízezernél is több új fertőzöttet regisztrálnak. A városvezetés úgy döntött, teljesen eltörli az ünnepi rendezvényeket, és a fővárosiakat arra szólította fel, ünnepeljenek visszafogottabban.

Pannon RTV/Idei Sándor

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet adatai szerint a tartományban összesen 38.907 fertőzöttet tartanak nyilván.

A legtöbb koronavírussal fertőzött személy Újvidéken van, 11.184, számuk egy nap alatt 480-al emelkedett. A második Pancsova, ahol több mint 4.100 bizonyítottan fertőzött beteget jegyeznek. Őket követi Nagybecskerek és Szabadka, több mint 2.500 beteggel. Nagykikindán és Palánkán több mint 1.400 fertőzöttet tartanak nyilván.

Pannon RTV/Molnár Edvárd

Bevezeti-e Szerbia a kötelező PCR-tesztet az országba belépő külföldi és szerb állampolgárok számára? Ez lehet az egyik esetleges újabb intézkedés, amiről holnapi ülésén hoz döntést a járványügyi válságtörzs. A közelgő ünnepekre tavaly több százezer ember tért haza külföldről, ha most is hasonlóan alakulna, az mindenképpen kihatna a járványügyi helyzetre – mondják a szakemberek.

Tanjug / Zoran Žestić

Rendkívül súlyos a járványügyi helyzet Észak-Bácskában. A Szabadkai Közegészségügyi Intézetben ezen a héten regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Szabadkán jelenleg 2.560 aktív beteg van, az egész Észak-bácskai körzetben pedig ez a szám meghaladja a 3 ezret. A Szabadkai Közkórházban is egyre többen jelentkeznek koronavírusra utaló tünetekkel, és többen szorulnak kórházi ellátásra, mint ahányan elhagyják az intézményt. Jelenleg 192 beteget ápolnak, ebből 17-en vannak az intenzív osztályon, 14-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Tanjug / Zoran Žestić

Zenta Községben 243 aktív koronavírus fertőzött van

Közülük 44-en szorulnak kórházi kezelésre, lélegeztetőgépen három páciens van. Dr. Csáki Beáta, a Zentai Közkórház igazgatója elmondta, nagy szükség van az intézmény kapacitásának bővítésére, hiszen nemcsak Zenta községből, hanem a környező településekről is érkeznek fertőzöttek. Felhívta az emberek figyelmét arra, hogy a közelgő ünnepek alkalmával is maradjanak fegyelmezettek, tartsanak be minden óvintézkedést, és lehetőleg csak szűk családi körben ünnepeljenek.

Tanjug / Zoran Žestić

Megállítottuk Szerbiában a koronavírus-fertőzés exponenciális növekedését, de még korai a helyzet javulásáról beszélni - nyilatkozta dr. Srđa Janković, immunológus. A szerbiai válságstáb tagja hozzátette, megvitatják az ünnepek idejére külföldről hazaérkező vendégmunkások hazautazásának feltételeit. Janković kiemelte, a koronavírus széles körben elterjedt az országban, és most a hangsúly a helyzet további romlásának megakadályozásán van.

Pannon RTV - archív

Nem reális újévvárást tervezni idén - ezt mondta a szerb közmédiának dr. Predrag Kon. A járványügyi szakember elmondta, a koronavírus addig nem fog eltűnni, így semmi értelme szilveszteri bulik tervezésének. Arról is beszélt, hogy a válságstáb holnapi ülésén döntenek majd arról pontosan, hogy milyen szabályok lesznek érvényben az előttünk álló ünnepekkor. Nem lesznek szabálymentes időszakok, az a kérdés, hogy olyanok lesznek-e, mint amilyenek most érvényben vannak, vagy szigorúbbak - tette hozzá.

Vajdaság
koronavírus
fertőzött
járvány
Újvidék
Szabadka
Pancsova
Nagybecskerek
Szerbia
adatok

Most

17:04, Frissítve: 17:27

Olyan olcsó a tej, hogy a tejtermelők feladják

Míg a kenyér, a hús, a zöldségfélék és a gyümölcs ára nőtt, addig a tej és a tejtermékek ára maradt a régi már huzamosabb ideje. Az üzemanyag és a takarmány pedig folyamatosan drágul - panaszolják a tejtermelők.

Népszerű

Négy új pályázatot írt ki a tartomány

Az elsővel a női többségi tulajdonban lévő és nők által vezetett vállalkozásokat támogatják - mondta a Közügyek műsorában Pelt Ilona tartományi gazdasági és idegenforgalmi segédtitkár.