Ugrás a tartalomra
Tanjug/Nikola Adžić

Szerbia több városában is tüntettek

2020-07-11
08:04
2020-07-11
17:56
Forrás
Pannon RTV
Péntek este Szerbia több településén is utcára vonultak a polgárok. Belgrádban ismét megpróbáltak betörni a parlament épületébe, a rendőrség és a tüntetők között összecsapások voltak.

Fotó:Tanjug/Dimitrije Nikolic

Újvidéken az autópályát akarták lezárni. Szabadkán, Kragujevácon, Kruševacon, Čačakon, Užicen, Kraljevoban és Nišben is békés demonstráció volt.

Fotó:Tanjug/Andrija Vukelić

A szerb fővárosban ismét több ezres tömeg gyűlt össze a parlament előtt. A tüntetők először csak rendszerellenes jelszavakat skandáltak, de voltak olyan, feltételezhetően szélsőjobboldali demonstrálók is, akik Ratko Mladićot éltették és azt kiabálták, hogy Srebrenicában nem történt népirtás.

Fotó:Tanjug/Nikola Adžić

A tömeg több részre oszlott, mivel voltak akik békés tüntetést akartak, míg a demonstrálók egy csoportja kövekkel, üvegekkel és fáklyákkal dobálta a parlamentet védő rendőröket.

Fotó:Tanjug/Tara Radovanović

A rend őrei azonban sokáig állták a támadásokat és nem tettek semmit. Az első összecsapásra akkor került sor, amikor a tüntetők egy csoportja megpróbált betörni a parlament épületébe. A rendőrség ekkor könnygázt vetett be és a környező utcákba szorította vissza a randalírozókat.

Fotó:Tanjug/Nikola Adžić

Az összecsapások valamivel éjjel egy óra után értek véget. A tüntetők több újságírót is megtámadtak, köztük az N1, az Al Jazeera Balkans, a Beta és a Kurir munkatársait is. A rendőrség több mint 70 demonstrálót vett őrizetbe az este folyamán. Az összecsapásokban több rendőr is megsérült - ezt Vladmir Rebić mondta. A szerb rendőrség igazgatója újságírói kérdésre hozzátette, megpróbálják felkutatni azokat a személyeket, akik az újságírókra támadtak.

„Sajnálom a kollégáikat. Illetve a saját 130 kollégámat is, együttérzek velük. Bízok benne, hogy hamarosan azonosítani tudjuk azokat a személyeket, akik a kollégájára támadtak, és hogy oda kerülnek, ahol a helyük van.”

 

Fotó:Tanjug/Dimitrije Nikolic

Szerbia többi városában is voltak demonstrációk, azonban Szabadkán, Kragujevácon, Kruševacon, Čačakon, Užicen, Kraljevoban és Nišben is incidensek nélkül adtak hangot elégedetlenségüknek a polgárok.

Fotó:Tanjug/Jaroslav Pap

Újvidéken a tüntetők megpróbálták lezárni az Újvidék-Belgrád autópályát, azonban a rendőrség megakadályozta őket ebben.

Fotó:Tanjug/Jaroslav Pap

A többségében fiatalokból álló demonstrálók a sikertelen útblokád után leültek a rendőrkordonnal szemben, és azt kiabálták, hogy egy nép vagyunk. Egyesek virágokat helyeztek a rendőrök lába elé. Egy óra ülőtüntetés után visszatértek a város központjába, a Szabadság térre, oda, ahol az egész megmozdulás elkezdődött.

Az este folyamán Aleksandar Vučić Párizsból üzent Szerbia polgárainak. Az erőszakos cselekedeteket elkövető tüntetők felelni fognak a tetteikért - mondta a szerb elnök a Pink Televízió adásában. Az erőszakot elkövetők többségét letartóztatjuk, a cselekedeteikért felelnek majd, és ehhez nem fér kétség - emelte ki Vučić.

Fotó:Tanjug/Tara Radovanović

Azt mondta, az emberek 95 százaléka elítéli a demonstrációkat. Itt olyan csoportokról van szó, olyan emberekről, akik saját frusztrációkat kezelik ily módon. Az autópálya blokkolására tett kísérletet „tiszta terrorizmusnak” nevezte a szerb államfő.

tüntetés
Belgrád
Újvidék
Aleksandar Vučić

Most

14:46, Frissítve: 14:53

Játszik a US Openen Đoković

Az ATP világranglista első helyezettjének részvételéle a New York-i tornán bizonytalan volt, most azonban Đoković megerősítette, hogy ott lesz az amerikai Grand Slam-en.

Népszerű

Karantén vár a Szerbiába utazókra?

Szerbia PCR-teszt kötelezettséget és karantént róhat ki az országba utazó külföldiek számára - erről ír a szerb sajtó. A hírt Branislav Tiodorović, a válságstáb tagja is megerősítette.