Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szerbia több városában veszélyesen rossz a levegő minősége

2019-02-20
11:50
2019-02-20
16:20
Forrás
Pannon RTV
Szabadkán a legrosszabb a helyzet. A levegőben a szálló por koncentrációja (PM10) már pár napja igen magas, azonban a Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint kedd este elérte a 600 µg/m³-t.

A szakértői vélemény szerint a szabadkaihoz hasonló mértékű légszennyezettségnél erősen ajánlott a szabad levegőn való tartózkodás kerülése. A szálló por magas koncentrációja komoly egészségügyi problémákat okozhat. A leginkább veszélyeztetett csoportokat a csecsemők, az időskorúak, valamint az aktív és passzív dohányosok képezik.

Boro Eraković, Szabadka: „Az új városházánál van egy műszer, amivel azt mérik, hogy az autók kipufogó gáza nagyon nagy szennyező, ugyanakkor néhány újság azt is írja, hogy a repülők, amikor mennek a levegőben, az is nagy szennyező.”

Környezetvédelmi Ügynökség

Erős Nándor, Szabadka: „Az is, a tüzelés, mert beledobnak mindenféle szemetet is, nemcsak fát - mert csak fát volna szabad meg szenet. Szerintem a szén is szennyezi a levegőt, meg a szemetet, amit beledobnak a kályhába, és ez miatt szennyeződik. Meg a gyárak is, amik vannak, meg a sok autó, a sok kamion, megyek a városba és érzem, mikor az úton megyek a kamionok után - az a Tamić - azok nagyon szennyezik, meg a nagy kamionok, és erre valami megoldást kellene találni.”

Kedd este Szabadka mellett Pancsován, Smederevóban, Obrenovacon és Belgrádban mértek veszélyesen magas szálló por koncentrációt. A Szabadka környéki települések lakói szerint is szennyezett a levegő.

Kollár Katalin, Kelebia: „Nagyon-nagyon szennyezett a levegő. Mi Kelebián lakunk, a főút mellett, és minden egyes nap ott áll a hosszú, de hosszú kamionsor, azt lehet mondani, kilométer hosszú. Néha 6-7 kilométer hosszú, és az éjjel-nappal, míg az el nem fogy, ők ugye állandóan zúgatják, mennek - mert csak zúgatják azt a kamiont, különben amúgy is nagy a forgalom a kelebiai úton, mert ott a határ és még ezek a kamionok, szóval nagyon szennyezett.”

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Ivan Gržetić, a belgrádi Vegyészeti Kar dékánja azt nyilatkozta a szerb közmédiának, hogy a falvakban is súlyos a helyzet.

Ivan Gržetić, a belgrádi Vegyészeti Kar dékánja: „A városokban ezeknek a számunkra láthatatlan szemcséknek a mennyisége nagyjából 10 a tizediken, vagy tizenegyediken köbméterenként. Ezek óriási számok. De a falvakban sem sokkal jobb a helyzet, ott 10 a kilencediken, ami csak tízszer kevesebb.”

Ebben az időszakban főleg a por és a mérgező anyagokat tartalmazó füst okozza a legnagyobb problémát. Az említett anyagok nem csak a tüdőben, vagy más légzőszervben okozhatnak problémát, hiszen bőrünk is igen érzékeny a légszennyezésre.

Szabadka
légszennyezés

Most

Népszerű