Ugrás a tartalomra

Szerbiában az önkéntes támogatásokat is megadóztatják

2019-07-21
22:48
2019-07-21
22:58
Forrás
Szerbiai RTV
Azon kevés ország közé tartozunk, amelyekben az adományokra és a segélyekre nem létezik adókedvezmény.

Az általános forgalmi adót ugyanis minden esetben felszámolják, ami jelentősen megnehezíti a támogatásokból fenntartott szervezetek működését - mondta Ljubomir Miladinović, a szerbiai Vörös Kereszt igazgatója. A támogatók ugyanis úgy vélik, hogy ha szerbiai közérdekű projekt megvalósulásához járulnak hozzá, akkor abból az államkasszának nem kellene gazdagodnia.

A Vörös Kereszt munkatársa

Tamara Klarić, a rákos gyerekek országos egyesületének tagja elmesélte, hogy a niši gyermekkórház felújítására négy évig gyűjtötték az adományokat. Az egy millió euró értékű befektetés után 200 ezer euró ÁFÁ-t kellett fizetniük. Ennyi támogatás érkezett be a lakosok önkéntes adományaiból, így az az ellentmondásos helyzet keletkezett, hogy a kórház felújítása helyett ezen összeg az államkasszába került - részletezi az egyesület ügyvezetője. A keletkezett hiányt végül úgy oldották meg, hogy az egészségügyi minisztérium írt ki pályázatot a még hiányzó eszközök és anyagok beszerzésére.

vérnyomásmérő

A pénzügyi minisztérium ez év márciusában egy munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata meghatározni azon támogatások jegyzékét, amelyek adókedvezmény alá eshetnek. Az eddigiekben azonban nem találtak megoldást a lehetséges visszaélések elkerülésére, így továbbra is megadóztatják a közérdekű támogatásokat.

támogatás
donáció
törvény
adó
adókedvezmény
áfa
szervezetek
egyesületek

Most

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Pöcegödörbe dobta kisbabáját

Megölte újszülött gyermekét egy 25 éves nő az Apatin melletti Szondon. Sajtóinformációk szerint az anya a csecsemőt az udvarban található szennyvízgödörbe dobta.