Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Szerbiában már hivatalosan több mint egymillió koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel

2021.02.17
15:51
2021.02.17
17:23
Forrás
Pannon RTV
A beadott vakcinák nagyjából negyedét a már második dózist felvevő polgároknak adták be. Szabadkán is gőzerővel folyik a tömeges oltás, mától a Sinopharm és a Pfizer mellett az orosz Szputnyik V vakcinával is oltanak.
Pannon RTV/Payeta Maurice

A legnagyobb szabadkai tömeges oltóponton, az új városháza előcsarnokában szerdán is zökkenőmentesen zajlott a vakcináció. A kora délutáni órákig csaknem négyszáz személy kapta meg a kínai Sinopharm vakcina második dózisát. Nemcsak idős polgárok, hanem a rendőrség dolgozói, valamint tanügyi és egészségügyi dolgozók. Ugyanakkor a kora délutáni óráktól elkezdték alkalmazni az orosz Szputnyik V vakcinákat is, itt már sorra kerültek a médiában dolgozók is.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A megszokott protokoll: a személyes adatok egyeztetése, egy gyors orvosi vizsgálat, az oltásra érkezők kikérdezése, hogy volt-e bármilyen mellékhatás a vakcina első adagjának beadása után, és máris jöhetett a szinte fájdalommentes szúrás. Akik 21 nappal ezelőtt a bal karjukba kapták a kínai oltóanyag első dózisát, most a jobbat adták az oltást végző egészségügyi személyzetnek. A kelebiai Urschal Péter bízik a kínai oltóanyagban.
„- Nekem semmi problémám nem volt, meg vagyok elégedve. Úgyhogy, nincs semmi baj.
- Az újraoltás is megtörtént. Hogy érzi magát?
- Nagyon jól érzem magam. Mintha nem is vettem volna föl semmit.
- Miért tartotta fontosnak, hogy felvegye a védőoltást?
- Azért, mert én rizikós csoportba tartozok, a betegség miatt. Kétszer operálták a szívemet.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A szabadkai Tót Király Mária is a kínai oltóanyag második adagját vette fel.
„- Ugyanúgy érzem magam, mint eddig is, semmi különöset nem vettem észre, fájdalmat, vagy mit tudom én. Jó.
- Miért tartotta fontosnak, hogy felvegye az oltást?
- Először is az egészségemért, meg a családomért, meg az egész ország egészségéért, hogy minél előbb szabaduljunk meg ettől a kegyetlen betegségtől.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Jól reagált az oltóanyagra a kínai Sinopharm vakcinával beoltottak mindegyike - mondta dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház szóvivője. „Nem volt semmilyen probléma, amióta elkezdődött az oltás. Nem volt egyetlen mellékhatás sem, a páciensek elégedettek.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az orosz Szputnyik V vakcinát is az előre egyeztetett időpontban érkezőknek adják be, akiknek nincs semmilyen allergiás tünetük, krónikus betegségek esetén rendszeresen szedik gyógyszereiket és orvosi ellenőrzés alatt állnak, illetve a közelmúltban nem kerültek kapcsolatba koronavírusos fertőzöttel.

oltás
védőoltás
vakcina
újraoltás
revakcináció
Szabadka
új városháza

Kapcsolódó tartalmak

Most

08:13, Frissítve: 09:44

Mit jelent a Zöld távhő?

A környezetbarát, zöld távfűtés a nemzetközi gyakorlatban egyre elterjedtebb, főként Nyugat-Európában, de a Szerbiával szomszédos országokban is láthatunk már erre megvalósult jó gyakorlatokat.
07:27, Frissítve: 07:33

Bírja a meleget? - ha igen, ma jó napja lesz

Még két napig tarthat a pokoli hőség. Mára a tegnapinál is melegebb időt jósolnak a meteorológusok, a hét legforróbb napjára kell felkészülnünk, 38-39 fokos délutáni csúccsal.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.