Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Szerbiában már hivatalosan több mint egymillió koronavírus elleni oltóanyagot használtak fel

2021.02.17
15:51
2021.02.17
17:23
Forrás
Pannon RTV
A beadott vakcinák nagyjából negyedét a már második dózist felvevő polgároknak adták be. Szabadkán is gőzerővel folyik a tömeges oltás, mától a Sinopharm és a Pfizer mellett az orosz Szputnyik V vakcinával is oltanak.
Pannon RTV/Payeta Maurice

A legnagyobb szabadkai tömeges oltóponton, az új városháza előcsarnokában szerdán is zökkenőmentesen zajlott a vakcináció. A kora délutáni órákig csaknem négyszáz személy kapta meg a kínai Sinopharm vakcina második dózisát. Nemcsak idős polgárok, hanem a rendőrség dolgozói, valamint tanügyi és egészségügyi dolgozók. Ugyanakkor a kora délutáni óráktól elkezdték alkalmazni az orosz Szputnyik V vakcinákat is, itt már sorra kerültek a médiában dolgozók is.

Pannon RTV/Payeta Maurice

A megszokott protokoll: a személyes adatok egyeztetése, egy gyors orvosi vizsgálat, az oltásra érkezők kikérdezése, hogy volt-e bármilyen mellékhatás a vakcina első adagjának beadása után, és máris jöhetett a szinte fájdalommentes szúrás. Akik 21 nappal ezelőtt a bal karjukba kapták a kínai oltóanyag első dózisát, most a jobbat adták az oltást végző egészségügyi személyzetnek. A kelebiai Urschal Péter bízik a kínai oltóanyagban.
„- Nekem semmi problémám nem volt, meg vagyok elégedve. Úgyhogy, nincs semmi baj.
- Az újraoltás is megtörtént. Hogy érzi magát?
- Nagyon jól érzem magam. Mintha nem is vettem volna föl semmit.
- Miért tartotta fontosnak, hogy felvegye a védőoltást?
- Azért, mert én rizikós csoportba tartozok, a betegség miatt. Kétszer operálták a szívemet.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

A szabadkai Tót Király Mária is a kínai oltóanyag második adagját vette fel.
„- Ugyanúgy érzem magam, mint eddig is, semmi különöset nem vettem észre, fájdalmat, vagy mit tudom én. Jó.
- Miért tartotta fontosnak, hogy felvegye az oltást?
- Először is az egészségemért, meg a családomért, meg az egész ország egészségéért, hogy minél előbb szabaduljunk meg ettől a kegyetlen betegségtől.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Jól reagált az oltóanyagra a kínai Sinopharm vakcinával beoltottak mindegyike - mondta dr. Verica Dronjak, a Szabadkai Egészségház szóvivője. „Nem volt semmilyen probléma, amióta elkezdődött az oltás. Nem volt egyetlen mellékhatás sem, a páciensek elégedettek.”

Pannon RTV/Payeta Maurice

Az orosz Szputnyik V vakcinát is az előre egyeztetett időpontban érkezőknek adják be, akiknek nincs semmilyen allergiás tünetük, krónikus betegségek esetén rendszeresen szedik gyógyszereiket és orvosi ellenőrzés alatt állnak, illetve a közelmúltban nem kerültek kapcsolatba koronavírusos fertőzöttel.

oltás
védőoltás
vakcina
újraoltás
revakcináció
Szabadka
új városháza

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.