Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Szerbiában több mint 22 ezer a beoltottak száma

2021-01-17
11:01
2021-01-17
16:38
Forrás
IZJZV, Szerbiai RTV
Több mint 22 ezer embert oltottak be eddig Szerbiában, 300 oltópontot terveznek nyitni, mintegy 280 ezren jelentkeztek online a koronavírus elleni vakcinációra - közölte a legfrissebb adatokat Mirsad Đerlek szerb egészségügyi államtitkár.
Tanjug / Tara Radovanović

Szombat este 8 óráig mintegy 22.000 embert oltottak be a koronavírus ellen Szerbiában. Az online jelentkezési felületen eddig közel 280 ezer polgár jelezte, hogy fel kívánja venni a vakcinát, ami több a vártnál – mondta Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár a szerbiai köztévé reggeli műsorában. Azt is elmondta, hogy a jövő héten további 250 ezer adagot várnak az orosz Szputnyik V vakcinából, hétfőn pedig mintegy 22 ezer adag Pfizer-vakcina érkezik még. Az államtitkár hangsúlyozta, az eddigi vakcináció probléma nélkül zajlott, nem voltak aggodalomra okot adó mellékhatások. Hozzátette, most arra várnak, hogy a szerbiai Gyógyszerellenőrzési Ügynökség engedélyezze a kínai védőoltás alkalmazását. A következő héten a tanügyi dolgozókat és az újságírókat is bevonják az oltókampányba – mondta Mirsad Đerlek. A polgároknak azt üzente, azt a vakcinát válasszák, amelyik éppen raktáron van a Torlak Intézetben, mert mindhárom jó. Hozzátette, a kínai védőoltást 18-tól 100 éves korig mindenki felveheti, viszont a Szputnyik V vakcinát egyelőre csak a 60 évnél fiatalabbak.

„A szerbiai egészségházak mellett a következő héten oltópontokat tervezünk megnyitni az egészségügyi létesítményeken kívül. Ez a 11-es belgrádi vásárcsarnokkal fog kezdődni, amely már készenlétben áll, de ezt minden nagyobb szerbiai városban is megtesszük. Több mint 300 oltópontot kívánunk megnyitni. Ezeken a pontokon 3-10 oltási csoport fog dolgozni. Megpróbálunk óránként 50-100 személyt beoltani. Ahogy megígértük, azt szeretném, ha ezt a 22 ezres számot a jövő hét folyamán megnégyszereznénk vagy ötszöröznénk.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

291 újabb koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba egy nap alatt a tartomány területén - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Jelentésükben továbbra is rendkívülinek értékelik a tartományi járványhelyzetet, ugyanis az egészségügyi rendszer még mindig túlterhelt. Vajdaságban jelenleg 13 206 aktív betegről tudnak, a legtöbb Újvidéken van, 3355, a második ebből a szempontból Nagybecskerek, ott 1100-nál is több jelenleg is fertőzött személy van. A többi városban és községben 1000 alatt van az aktív fertőzöttek száma.

Kilépett a covid-rendszerből a belgrádi Banjica Intézet, hétfőtől ismét fogadják a daganatos betegeket és műtenek is majd - jelentette ki az intézet igazgatója.

A szombati hivatalos szerbiai adatok:

vakcina
oltás
Szerbia
koronavírus
oltópont

Most

17:10, Frissítve: 17:23

Megkapta az oltást Áder János

A magyar köztársasági elnök néhány nappal ezelőtt kapta meg az értesítést háziorvosától, hogy sorra kerül és kínai vakcinát ajánlott fel neki.
16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.