Ugrás a tartalomra
Pixabay/caropat

A szerbiai gyermekek mindössze fele fogyaszt napi szinten gyümölcsöt és zöldséget

2021-01-16
07:10
2021-01-16
17:19
Forrás
Pannon RTV
Ez derül ki a szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal 2020 végén közölt felméréséből.
Pannon RTV

A megkérdezett 5 és 14 év közötti gyerekek 52,3 százaléka fogyaszt napi szinten gyümölcsöt, 53,9 százalékuk pedig zöldséget. A többiek ritkán vagy soha nem esznek egyikből sem.

A gyümölcs- és zöldségfogyasztást már a legkisebb korban el kell kezdeni - mondják a szakemberek. Megfelelő fogyasztásukkal segíthetik az egészséges fejlődést, emellett az immunrendszer védelmében és a bélflóra helyreállításában, megóvásában is segít.

Világos Szilvia: "Fontosnak tartjuk, és szerencsére a gyerekek szeretik is. Saját gyümölcsösünk van, úgy, hogy kiskoruk óta rendszeresen fogyasztják a gyümölcsöt."

A pedagógusok szerint ott, ahol a szülők odafigyelnek arra, hogy a gyermek mit uzsonnázik az iskolában, látható, hogy előtérbe helyezik a gabonaféléket, tejtermékeket, valamint a gyümölcsöket.

Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Barna Helga, osztálytanító: "Viszont nagyon gyakran találkozom azzal is, hogy csak a boltban, útközben megvásárolt uzsonnát eszik a gyerekek. Ezek többek között lehetnek a zacskós, általam nem túlzottan kedvelt chipsek és smokik, vagy akár édes kekszek is."

A szakember elmondta, a legfrissebb, magyarországi statisztikák az mutatják, hogy naponta közel fél kiló zöldség- illetve gyümölcsfogyasztásra lenne szüksége egy gyermeki szervezetnek az egészséges működéshez.

Dupák Evelin, életmód-tanácsadó: "Na most, a statisztikák azt is kimutatják például, gyanítom, hogy ezáltal a vajdasági régió sem nagyon más, nem hiszem, hogy nagyon nagy szakadék lenne a kettő között, szóval nem tudják ezt elérni, és így 200-300 gramm közötti mennyiséget fogyaszt jó esetben. Ezáltal elfoglalta Magyarország az utolsó helyet az Európai Unióban. Szóval nagyon alacsony szinten van ez a fogyasztás, és ezt mindenféleképpen emelni kell, pontosan azért, mert különböző betegségek köthetőek ehhez."

A gyermekek esetében ilyen például a székrekedés, amely a kevés rostfogyasztás miatt alakul ki. Emellett a gyümölcsökben található vitaminok és ásványi anyagok egészségesen betelepítik a bélflórát, amely hozzájárul az immunrendszerük hatékony működéséhez.

gyerek
zöldség
gyümölcs
egészség
táplálkozás

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 14:44

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.