Ugrás a tartalomra
Pixabay/mirkosajkov

A szerbiaiak negyede fenntartással fogadja a vakcinát – a virológus szerint ez érthetetlen

2020-12-05
10:04
Forrás
Szerbiai RTV
Nem érti, miért van Szerbiában is olyan komoly vakcinaellenes lobbi - mondja Tanja Jovanović virológus, a Belgrádi Egyetem Egészségügyi Karának tanára.

Az emberek negyedének fenntartásai vannak a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban, kilenc százalékuk pedig attól függően kérné a vakcinát, hogy melyik gyártóé áll majd rendelkezésre. A szakember szerint nincs ok a félelemre, hiszen nagyon szigorú eljárások mentén engedélyezik és gyártják a védőoltásokat, és sem az amerikai, sem az orosz gyártmány nem jobb a másiknál.

Jovanović példának hozta fel, hogy mennyire örülnénk, ha a HIV vagy a hepatitis C ellen lenne vakcina, és hogy a múltban mekkora megkönnyebbülés volt, amikor felfedezték a fekete himlő vagy a gyermekbénulás elleni oltást. A koronavírust akkor győzzük le, ha 70-80 százalékos lesz a kollektív immunitás. 

Tanja Jovanović virológus: „Minél nagyobb arányú a nyájimmunitás, minél több ember válik immunissá erre a vírusra, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy komoly klinikai képei lesznek a betegségnek, és hogy a betegségből járvány válik. Arra számítunk, hogy ezek szórványos esetek lesznek.”

vakcina
védőoltás
Szerbia
Tanja Jovanović
virológus

Most

16:09, Frissítve: 16:16

Az 1942-es hideg napokra emlékeztek Újvidéken

Újvidéken megemlékeztek a 79 évvel ezelőtti hideg napok áldozatairól. A központi rendezvényt a Dunai rakparton, a Család nevet viselő emlékműnél tartották. Politikusok, polgárok és az áldozatok leszármazottai is lerótták kegyeletüket.
15:38, Frissítve: 15:46

Hétfőtől visszatér a Közügyek

A Pannon Televízió hírháttérműsora hétköznaponként 18 óra 5 perctől lesz látható a csatornánkon. A szerkesztők, a műsorvezetők és a készítők már készülnek a kezdésre.
15:07, Frissítve: 15:12

Selyemkiállítás Szabadkán

Selyemkompozíciók és selyemszobrok - ezek tekinthetőek meg A világ története: Utolsó fejezet című kiállításon Szabadkán. A művészpáros, Vana Urošević és Zoran Todović selyemből készült műalkotásainak március elejéig ad otthont a Kortárs Galéria.
14:46, Frissítve: 16:20

Csökkent a sertés felvásárlási ára

Decemberben több országból importáltak hízót, malacot Szerbiába, így a helyi termelő áron alul kénytelen eladni a jószágokat. A gabonaárak is emelkedtek, emiatt a takarmány áremelkedésével is számolni kell. Emellett késnek az állami támogatások is.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.