Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Szerbiát is érintik az EU egyes határátkelőin bevezetett újabb szigorítások

2021-01-25
15:32
2021-01-25
17:23
Forrás
Tanjug, Magyar Szó, MTI
Ez legfőképpen azokat a személyeket érinti majd, akik olyan nem uniós országból érkeznek, ahol megjelent a koronavírus legújabb mutációja. Ezek az ország vörös besorolást kapnak majd.

Ebben az esetben szigorúbb korlátozások lesznek, és csak negatív teszttel lehet útnak indulni ezekről a területekről, továbbá a fogadó országban újabb tesztek és karanténintézkedések is várják az utazókat.

Az unión belüli tagországok is szigoríthatnak a határátkelőkön, a kötelező teszt, illetve a karantén ebben az esetben is elképzelhető. A hírek szerint azonban ez a szigor nem vonatkozik majd azokra az uniós állampolgárokra, akik egyik tagországból a másikba dolgozni, tanulni, vagy fontos családi ügy miatt utaznának.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos: „Kiemelten fontos kell, hogy legyen számunkra a terjedés és végső soron a fertőzési ráta minimalizálása. Ezért javasolunk most új intézkedéseket, amelyek magukban foglalják a tesztelést minden beutazó számára, aki az Európai Unióba érkezik, beleértve a nélkülözhetetlen utasokat is. Az Európai Unióba minden beutazáskor PCR-tesztet kellene végeztetni 72 órával indulás előtt. A tagállamokat határozottan ösztönözzük arra, hogy további intézkedéseket hozzanak meg olyan országokkal szemben, ahol megjelent a vírus új törzse.”

Pixabay/betexion

Szigorúbb beutazási feltételeket szabott ki Németország is vasárnaptól azoknak az országoknak a polgárai számára, melyekben felütötte fejét a koronavírus brit mutánsa, és ahol továbbra is magas a fertőzöttek száma.

A listán 14 európai ország szerepel, köztük Szerbia is. Emellett Montenegrót, Bosznia-Hercegovinát, Koszovót, Észak-Macedóniát, Szlovéniát, Albániát, Spanyolországot, Portugáliát, Észtországot, Lettországot, Litvániát, Andorrát és Csehországot is a kockázatos országok közé sorolják. Ezekből az országokból kizárólag negatív koronavírus-teszttel lehet beutazni Németországba, ami nem lehet 48 óránál régebbi.

Az ellenőrzést a német határon és a reptereken végzik, de ettől függetlenül minden beutazónak előzőleg regisztrálnia kell az einreiseanmeldung.de honlapon.

Németország
határ
szigorítás
határátkelés
karantén
vörös lista
mutáns
koronavírus

Most

16:00, Frissítve: 16:10

Antalfalván is folyamatos az oltás

Javában zajlik a koronavírus elleni oltás beadása Antalfalva községben is. A kínai Sinopharm, az amerikai-német Pfizer-BioNTech és a brit-svéd AstraZeneca által gyártott oltóanyagok közül választhatnak az oltakozni vágyók.
14:13, Frissítve: 16:54

Mi a teendő, ha valakit kutyatámadás ér?

Nemrég súlyos kutyatámadás ért egy szabadkai nőt. Az eset igencsak felborzolta a kedélyeket a városban, hiszen gyakran látni kóbor kutyákat az utcákon, a parkokban, a tereken magányosan vagy kisebb-nagyobb csoportokba verődve.

Népszerű

Megtalálták az eltűnt niši fiú holttestét

A rendőrség nem adott hivatalos közleményt a halott személyét illetően, viszont a Szerbiai RTV azt írja, Jovan Veselinović anyja megerősítette, hogy az eltűnt fiára találtak rá.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.