Ugrás a tartalomra

Szigorúbb intézkedések jöhetnek Szerbiában

2020.12.13
15:32
2020.12.14
09:45
Forrás
Szerbiai RTV, Pannon RTV, covid19.rs, Prva TV, Tanjug, bolnicasubotica.com
Lényegesen kevesebb személyt teszteltek az elmúlt 24 órában Szerbiában. Mindössze 13.707-et, ebből lett 4.995 pozitív. Negatív PCR-teszt bevezetésére lehet számítani a Szerbiába való belépéskor, az ünnepek idején pedig kijárási tilalom is lehet.

A teszteltek több mint 36 százaléka volt koronavírusos. 56 személy hunyt el a vírus szövődményeinek következtében, ezzel 2331-re emelkedett a halottak száma a járvány kezdete óta.

Az egészségügyi rendszer túlterhelt, jelenleg 8801 beteget kezelnek országszerte a kórházakban, közülük 331-en vannak lélegeztetőgépen. A legtöbb beteget ismét Belgrádban regisztrálták, szám szerint 1392-t.

December 12-e volt a legnehezebb nap a Vajdasági Klinikai Központ esetében

Március 6-a, a járvány kezdete óta december 12-e volt a legnehezebb nap a Vajdasági Klinikai Központ esetében, a legtöbb koronavírusos beteget kellett felvenni kezelésre - nyilatkozta a Prva TV-nek Edita Stokić, a klinikai központ igazgatója. A Vajdasági Klinikai Központ kapacitásainak határára érkezett - mondta az igazgató. Jelenleg 472 fertőzött beteget kezelnek a klinikai központban, ebből 33-an az Újvidéki Vásár területén lévő ideiglenes kórházban gyógyulnak. 29 további személy a péterváradi katonakórházban áll kezelés alatt. Az igazgató azt is hozzátette, hogy szombat folyamán végezték el a legtöbb vizsgálatot, a mert most jelentkezett náluk az eddigi legnagyobb számú páciens koronavírusos tünetekkel.

Kép: Tanjug / Zoran Žestić

Negatív PCR-teszt bevezetésére lehet számítani a Szerbiába való belépéskor, az ünnepek idején pedig akár kijárási tilalom is életbe léphet

Holnap ül össze ismét a szerbiai válságstáb. Az illetékesek újra áttekintik a járványügyi helyzetet. Az ülés kezdetét 15:30-ra jelentették be. Hétfőn dönthetnek a külföldről hazatérők esetleges kötelező karanténba vonulásáról, illetve a kötelező PCR-tesztről is - a téma kapcsán dr. Branislav Tiodorović nyilatkozott a szerb közmédiának. A járványügyi szakorvos kiemelte, az előzőleg bevezetett intézkedésektől azt remélték, hogy a járványgörbe mostanra ellaposodik, azonban ez nem így történt.

Dr. Branislav Tiodorović, járványügyi szakorvos: „Ez nem történt meg, csak azt mondhatjuk, hogy stagnál a járvány. Ebben az értelemben ez nem jelenti az járványhelyzet kedvező értékelését. Ezért hétfőn a válságstábbal újra kell értékelnünk a helyzetet, és olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek sokkal hatékonyabbak lehetnek a cél elérése érdekében, hogy az ünnepi időszakba már sokkal kevesebb problémával léphessünk be, egy stabilabb helyzetben.”

Tiodorović kijelentette, ha a járványhelyzet továbbra sem javul, akkor az illetékeseknek el kell gondolkodniuk a rendkívüli állapot és a kijárás tilalom újbóli bevezetésén is.

„A PCR-teszt kötelező lesz, a negatív teszt nem lehet régebbi 48 óránál, akinek pedig nincs, annak muszáj lesz karanténba vonulnia, tíz napra. Ez a minimum, amit teljesítenünk kell. Történtek megbeszélések más módszerekkel kapcsolatban is, de ez a legbiztonságosabb, amelyet már egész Európában alkalmaznak.”

Tiodorović arról is beszélt, hogy a tervek szerint ismét lesznek majd zónák, amelyek alapján besorolják az egyes országokat a határátlépés kapcsán. Finnország és Észtország például, mivel megfelelő járványhelyzettel rendelkeznek, a zöld listára kerülhetnek - részletezte a járványügyi szakorvos. A sajtóban egyébként az elmúlt időszakban többször megjelent a kijárási tilalom bevezetésének kérdése is. A privát bulik és ünneplések miatt gondolkodnak az illetékesek ezen a megoldáson. Az biztosnak tűnik, hogy hétfőn a meglévő intézkedések érvényességét meghosszabbítják, és újakat is elfogadhatnak.

Meghalt egy páciens a váróteremben a kraljevói kórház covid-ambulanciáján - jelenti a szerb közmédia.

Dr. Zoran Mrvić, a kórház igazgatója elmondta, a férfi már súlyos állapotban érkezett meg az intézménybe. Azt mondta, sokszor problémát jelent, hogy a páciensek későn jelentkeznek, és akkor már súlyos klinikai kép alakul ki náluk, így arra kérnek mindenkit, hogy időben jelentkezzenek az orvosnál.

Kraljevóban egyébként továbbra is súlyos a járványügyi helyzet, naponta megközelítőleg 600 személyt tesztelnek, a vizsgálatok száma pedig 500 körüli.

Továbbra is komoly terhelés alatt áll a szabadkai egészségügy

Jelenleg 193 koronavírusos beteget kezelnek a Szabadkai Közkórház covid-részlegein - tájékoztat az egészségügyi intézmény. A helyzet romlását azt támasztja alá leginkább, hogy pontosan egy hónappal ezelőtt, november 13-án, 51 fertőzött beteget kezeltek a közkórházban. Az elmúlt 24 órában 81 vizsgálatot kellett elvégezniük, ebből 27 személy egészségi állapota kórházi ellátást igényelt. 20 eddig a kórházban ápolt beteget önizolációba küldtek. A 193 kórházban kezelt beteg közül 19-en kapnak intenzív terápiát, közülük 15-en lélegeztetőgépre vannak kapcsolva.

Tegnaphoz képest kicsit ugyan, de emelkedett az újonnan regisztrált koronavírusos betegek száma Észak-Bácskában - tájékoztat a Szabadkai Közegészségügyi Intézet. Mint írják, egy nap alatt 141 új fertőzöttet szűrtek ki. Ezek közül 115-en szabadkaiak, 15-en Topolyáról, míg 11-en Kishegyesről származnak. Előző nap egyébként valamelyest kevesebb volt az új fertőzött a körzetben az elmúlt napokhoz képest, ugyanis volt olyan nap, amikor 200 feletti új esetszám volt Észak-Bácskában.

A magánbulik és ünneplések miatt gondolkodnak azon, hogy kijárási tilalmat vezessenek be Szerbiában - jelentette ki Dr. Predrag Kon. Hozzátette, holnap a szerbiai válságstáb ülésén minden világossá válik az új intézkedések kapcsán. A meglévők alkalmazási idejét meghosszabbítják, míg újakat is elfogadnak majd. Valószínűleg negatív PCR-teszttel lehet majd belépni Szerbiába, vagy pedig kötelező házi karantén elrendelése mellett - mondta a járványügyi szakember. Az, hogy az elmúlt napokban hajszálnyira, de csökkent a fertőzöttek száma, bizakodásra ad okot, ugyanakkor nem szabad elengednünk magunkat, ugyanis a szerbiai kórházakon komoly nyomás van jelenleg is. Leszögezte, az egészségügyi rendszer rendkívül túlterhelt.

1337 új koronavírusos beteget vettek nyilvántartásba az elmúlt 24 órában a tartomány területén - tájékoztat a Vajdasági Közegészségügyi Intézet. Napi jelentésükben azt írják, még mindig Újvidéken regisztrálják a legtöbb új beteget, ezúttal 332-t, de Vajdaság nagyobb városaiban is kritikus a járványhelyzet. 42.092 aktív beteg van jelenleg a tartományban, több mint 11 ezer Újvidéken, Pancsován 4300-nál, Szabadkán 2900-nál, Nagybecskereken 2600-nál is több aktív fertőzöttről tudnak. Az intézet figyelmeztet, a vajdasági egészségügyi rendszer túlterhelt, mindenki tartsa be a megelőző intézkedéseket, hogy csökkenjen az új fertőzöttek száma.

Hétfőn újabb intézkedésekről dönthetnek

Hétfőn a válságstáb ülésének kezdetét 15:30-ra jelentették be. Holnap derülhetnek ki a további intézkedések.

Pénteken ült össze legutóbb a válságstáb. Nem hoztak újabb intézkedéseket, tehát december 15-ig, keddig maradnak érvényben a jelenlegi korlátozások. Pénteken szó esett a külföldről hazatérők esetleges kötelező karanténba vonulásáról, illetve a kötelező PCR-tesztről, azonban erről még nem döntöttek.

Kép: FoNet/Božana Pavlica

A szombati hivatalos szerbiai adatok:

fertőzött
kórház
koronavírus
válságstáb

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.