Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Szili Katalin: Szerbia uniós csatlakozásának motorja a vajdasági magyar közösség

2021.12.03
19:11
2021.12.03
20:00
Forrás
Pannon RTV
Szili Katalin volt a ma esti vendége a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesület Találkozások az Úri utcában elnevezésű közösségi találkozójának.

Magyarország Országgyűlésének egykori elnökével, miniszterelnöki megbízottal Klemm József újságíró beszélgetett Magyarország nemzetpolitikájáról, az anyaország és a külhoni magyarság kapcsolatairól, az autonómiatörekvésekről, illetve mindazokról a kérdésekről, amelyek a határon túli magyarokat érintik.

Pannon RTV

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Magyarország: „Egy olyan rendezvénysorozat egyik előadója vagyok, ami azt tűzte zászlajára, hogy közéleti, művelődési, kulturális párbeszédet folytat a magyar közösségben. Az én mai témám alapvetően Európa és az autonómia kérdése lesz. Ebből a szempontból is szívesen jöttem, hiszen a vajdasági autonómia, az mintegy zászlóshajója a Kárpát-medencének, hiszen itt egy olyan széles körű kulturális autonómia valósult meg, amiben a magyar közösség a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül gyakorlatilag az oktatás, kultúra, média területén saját finanszírozással és intézményrendszerrel rendelkezik. Ebből a szempontból is számunkra fontos, hogy Szerbia minél előbb az Európai Unió teljes jogú tagja legyen. Ennek is egyik motorja tulajdonképpen a vajdasági közösségünk.”

Pannon RTV

A 2012-ben hatályba lépett magyar Alaptörvény pontosan megfogalmazta, hogy Magyarország felelősséget visel minden határon kívül élő magyar állampolgárért - emelte ki Szili Katalin.

„Ma már azt mondjuk, hogy szlogenünk, hogy minden magyar számít. Itt 120 kilométerre a magyar-szerb határtól, Nagybecskerek az egy fontos központja az itt élő magyarság kulturális és művelődési életének, hiszen a Petőfi Művelődési Egyesület, művelődési közösség az, amelyik itt összefogja a magyar kultúrát és a magyar művelődés kérdéseit. Erre egyébként a magyar állam is az Alaptörvényben megfogalmazottak szerint minden olyan beruházást támogat, és minden olyan lehetőséget maga is támogatni kíván, amelyik az identitás megőrzését, és a szülőföldön maradást és boldogulást segíti elő.”

Pannon RTV

A beszélgetést megelőzően a közönségnek alkalma volt meghallgatni Molnár Zoltán színművész Szeretnék néha visszajönni még című versösszeállítását.

Szili Katalin
Nagybecskerek
Európai Unió
uniós csatlakozás

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:33, Frissítve: 11:41

Egy asztalnál Kurti és Vučić

Több mint egy év után folytatódott a Belgrád és Pristina közti párbeszéd. Aleksandar Vučić szerb elnök és Albin Kurti koszovói kormányfő egy asztalhoz ült Brüsszelben.
10:51

A csúcson is netezne? - megteheti

Mostantól a Kilimandzsáró is szélessávú internetet kap, hogy a turisták tweetelhessenek, instázhassanak vagy whatsappozhassanak, miközben megmásszák Afrika legmagasabb hegyét.

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.