Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Színes és bőséges a választék a szabadkai Tejpiacon

2020.06.07
14:14
2020.06.07
15:27
Forrás
Pannon RTV
Szinte minden beszerezhető a szabadkai Tejpiacon június elején.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Zsenge sárgarépa, petrezselyem, újkrumpli, fiatal hagyma és fokhagyma, tömérdek főzelékbe való alapanyag és salátafajta.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

250 dinárért roppanós cseresznye, 150-ért zamatos meggy, de még földieper és ribizli is fellelhető volt egyes asztalokon.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Gyönyörű élmény is lehet ilyenkor nyár elején piacon vásárolni. Az asztalok roskadoznak friss, alig egy pár órája felszedett, leszüretelt termésektől. Az ember ötleteket kaphat, az asztalok között járva, hogy mit is főzzön vasárnap ebédre.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Burány Rezső:
„- Teszünk egy kört. Amúgy a gyereknek sétálni kell egy kicsit, és ezzel el is töltünk egy-két órát. Utána főzünk, és vége a napnak.
- És mit főznek vasárnap?
- Ma töltött paprika lesz, ami aktuális, mert a paprika friss.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A szabadkai Tejpiacon a friss zöldségek mindegyike helyet kap az asztalokon. A zsenge karalábé darabja 50 dinárért, a tavaszi káposzta kilója 50 dinárért kapható. Lédús cékla 100-ért, újborsó, paprika kilónként 300 dinárért, hazai paradicsom 180-ért, fiatal hagyma, fokhagyma és gyenge tök - még a ritkaságszámba menő spárga is előbukkan az egyik asztalon. Az újkrumpli kilója 80 dinár. Citromfű, zsálya, rozmaring, lestyán bújik meg az uborkák és fejes saláták között.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Rontó Aranka, árus: „Különlegesség például a mizuna, ez egy saláta keverék, a leveles kel családjába tartozik, valamilyen módon. Ez pedig bébi-mángold, amit szintén salátaként lehet használni, tehát nem kell főzni-sütni, csak belekeverni a salátákba.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A roskadozó piaci asztalok között járva számtalan ötletet kaphat az ember a vasárnapi ebéd menüjéhez. Például kevesen ismerik és tudják elkészíteni a jellegzetesen savanyú ízű sóskát. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy ez a vidékünkre jellemző levélzöldség ásványi anyagokban gazdag, kiváló C- és A-vitamin forrás. A Tejpiacon csomója 30 dinárért kapható, és a helyszínen akár még az elkészítési módjáról is kaphatunk útba igazítást: „Egy kis fokhagymát olajon megpirítok egy kis liszttel, és beleteszem a főtt sóskát, megfőzöm, leszűröm a levét és összetöröm, és úgy beledobom abba a masszába. Egy kicsit még kevergetem, és felöntöm tejjel.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Húsok, tejtermékek, sütemények, minden ami csak vidékünkön megterem, az mind-mind kapható a Tejpiacon. Ezek ára valamennyivel magasabb, mint a bevásárlóközpontokban, a disznócomb kilója például 550 dinár, az egész csirke kilónkénti ára pedig 250 dinár.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Kovácsevity Jolán: „Vasárnap van rántott hús, jó kis húsleveske, meg főzelékek mellé. A spenót, majd jön a borsó és minden finomság a zöldsaláta mellé. De a husikának ott kell lenni.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Június első vasárnapján gyönyörű idő fogadta a szabadkai vásárlókat. Egy kis séta, beszélgetés közben akár egy kellemes kikapcsolódásra is lehetőséget ad Szabadka közkedvelt piaca.

Tejpiac
szabadkai Tejpiac
retek
zeller
hagyma
cseresznye
meggy
zöldség
gyümölcs

Most

19:22, Frissítve: 20:12

Ég a fenyőerdő Miskolc közelében, a Bükkben

Már mintegy száz hektárnyi területen ég a fenyőerdő Miskolc külterületén, a Bükkben, Jávorkút közelében - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.

Betakarítják az illegálisan vetett gabonát

Törökbecsén újra betakarítják az illegális terméshozamot az állami tulajdonban lévő földterületekről. A bánáti községben 2016-tól gyűjtik be a terményt azzal a céllal, hogy ily módon fékezzék meg a föld törvénytelen használatát.