Ugrás a tartalomra
Tanjug/Andrija Vukelić

Szombat este is utcára vonultak Szerbia több városában

2020-07-11
20:58
2020-07-11
23:50
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdaság MA, 021, Tanjug
Belgrádban ötödik este gyülekeztek az emberek. A szerb főváros mellett megmozdultak Újvidéken, Kruševacon, Čačakban és Nišben is. Békések voltak a tüntetések.

Belgrádban Molotov-koktélokat, maszkokat foglalt le a rendőrség egy fiatal férfiakból álló csoporttól - írja a Tanjug.

A szerb fővárosban ismét a köztársasági parlament előtt jöttek össze az emberek főleg este 8 óra után. Többféle csoportosulásokról számoltak be a hírek, különböző követelésekkel. Közös bennük, hogy elégedetlenek a jelenlegi hatalommal.

Egy csoport szent képeket vitt magával, úgy körözött a belvárosban és Koszovóhoz köthető dalokat énekelt - jelentette a Pannon RTV tudósítója.

Nincsenek nagyobb rendvédelmi erők kivezényelve, de látni különleges egységeket, roham- és lovasrendőröket is a képviselőház mögött.

Ismét gyúltak görögtüzek, de rendbontás este fél 11-ig nem volt. Ekkor már kezdett szétszéledni a tömeg is.

Az újvidékiek szombat este is összegyűltek a Szabadság téren, hogy tiltakozzanak a hatalom, illetve azon intézkedések ellen, amelyeket a koronavírus elleni küzdelem során hoznak.

A tüntetők egy sétára mentek, egy időre leállították a forgalmat a péterváradi hídon és egy rendőrőrsöt is körbevettek, majd visszatértek a központba. A nagyobb tömeg este 9 körül szétoszlott, rendbontás nem történt, néhányan maradtak a belvárosban, és ülve tüntettek.

Kép: Tanjug/Jaroslav Pap

A tiltakozók szombaton is megismételték követeléseiket, ezek pedig: mondjon le a komplett válságtörzs, mondjon le Vladimir Rebić, a rendőrség igazgatója, mondjon le Nebojša Stefanović belügyminiszter, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere és Aleksandar Vučič szerb elnök is. Ezen kívül közöljék a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak pontos számát. Adjanak munkát további orvosoknak. Vegyék vissza a munkahelyükre azokat a dolgozókat, akiknek felmondtak a koronavírus-járvány idején. A Szerb Pravoszláv Egyháznak átutalt ajándékösszeget irányítsák át a koronavírus-fertőzöttek gyógyítására.

tüntetés
Belgrád
megmozdulás
Szerbia
város

Most

Népszerű