Ugrás a tartalomra
Tanjug/Dejan Kujundzic

Szombaton 13 órától hétfő 5 óráig nem hagyhatjuk el az otthonunkat

2020-04-02
20:13
2020-04-04
15:35
Forrás
Pannon RTV
Szigorításokat vezetett be a szerb államvezetés. Itt vannak a részletek.

Hétvégi kijárási tilalmat jelentett be ma este a szerb elnök. Szombaton délután és vasárnap egész nap senki nem mehet sehova. További intézkedéseket is bejelentett Aleksandar Vučić, miután ülésezett mindkét szerbiai válságstáb a koronavírus terjedésének megfékezésével kapcsolatban. A kormány mai ülésén elfogadta azt is, hogy ma estétől zárt helyen legfeljebb két személy tartózkodhat.

Kijárási tilalmat vezetnek be Szerbiában szombaton 13 órától egészen hétfő reggel 5 óráig. Ez alól azok a 65 évnél idősebbek képeznek kivételt, akik vasárnap hajnalban 4 és 7 óra között vásárolhatnak be, valamint azok a kutyatulajdonosok, akik sétáltatni akarják házi kedvencüket – ezt szombattól este 11 és hajnali 1 között tehetik meg, legfeljebb 200 méterre a lakhelyüktől. Nem mehetnek tömegesen, hanem legfeljebb ketten - figyelmeztetett Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke. Nekünk a hétvégék okozták a legnagyobb problémákat, így most időt adunk az embereknek, hogy bevásároljanak, amire a hétvégén szükségük lesz, aztán szombaton délután és vasárnap egész nap maradjanak otthon. Ez a tilalom egyedül a nyugdíjasokra nem vonatkozik, akiknek továbbra is lehetőségük lesz, hogy bevásároljanak a boltokban vasárnap hajnali 4-től reggel 7-ig. Nem változtatunk ezen az időponton, mert nem akarom, hogy máskor menjenek ki. Nem szeretnénk őket olyan tömegesen látni a boltokban, mint a múlt héten, mert ők a legveszélyeztetettebbek.

Belgrád, Ćuprija, Čačak és Valjevo a fertőzés gócpontjai, Nišben valamelyest stabilizálódott a helyzet. Szerbia katasztrófa-közeli állapotban volt, ezért szigorítottak az intézkedéseken, de messze vagyunk még a sikertől, a koronavírus-járvány legyőzésétől - figyelmeztetett a szerb elnök.

A következő 15 nap kulcsfontosságú lesz a koronavírus-járvány szempontjából Szerbiában – mondta. Ebben a két hétben tetőzik majd a válság, egyre több lesz a fertőzött és a halálos áldozat is – magyarázta Aleksandar Vučić. Az államfő arra utalt, hogy a Nyugat-Európából visszaérkező több százezer szerbiai állampolgár közül becslések szerint legalább 24 ezer, de akár 30 ezer koronavírus-fertőzött is lehet. Ők mindannyian továbbadhatják a betegséget.

Most azon is dolgoznak, hogy Szerbia olyan teszteteket is kifejlesszen, amivel megállapítják, hogy valaki átesett-e a betegségen, és szerzett-e ezáltal immunitást. Amikor ennek vége lesz, analizálhatjuk az antitesteket, és minden ember kivizsgáltathatja, volt-e koronafertőzött, és hordozza-e ezeket az antitesteket. Ez fontos lesz mindenki számára, hogy tudjuk, hogyan és mi módon várjuk majd a következő vírusszezont.

Vučić egyeztetett az orosz és a francia elnökkel is, ennek részleteiről is beszámolt a sajtótájékoztatón. Mindkét ország segíti Szerbiát, partnereink a bajban - magyarázta az elnök.
A szerb kormány egyébként a csütörtöki ülésén javasolta, hogy minden munkáltató biztosítsa a 100 százalékos bért az önkéntes karanténba vonulóknak, illetve a koronavírussal való megfertőződés kockázatának kitett munkavállalóknak.

koronavírus
Aleksandar Vučić
hétvége
kijárási tilalom

Most

17:40

Pünkösdhétfő van

Pünkösdhétfő a pünkösdvasárnap fő ünnepet követő nap. Pünkösdkor ünnepli a kereszténység a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját.

Népszerű