Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Szorgos önkéntesek tisztogatták a Palicsi-tó partját

2021.04.17
10:21
2021.04.17
16:12
Forrás
Pannon RTV
A munkaakciót A tiszta tóért Facebook-csoport szervezte azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezésre, a nemtörődömségre, és hogy megmutassák, mennyire fontos számukra a környezetük.
Pannon RTV/Csipak Edvin

Az önkéntesek között voltak gyerekek, fiatalok és idősek egyaránt. Pálinkás Elizabetta elmondta, gyerekkorában sokat járt fürödni a Palicsi-tóra. Szép emlékek kötik hozzá, ezért mindenképpen szeretett volna részt venni a munkaakción.

Pálinkás Elizabetta: „Az én lányom még nem is látta a vizet olyan közelről, mint amennyire mi valamikor annak idején. Úgy gondolom, hogy ez az akció nagyon szuper dolog, és minél többen részt kellene, hogy vegyünk benne, mivel ez a mi érdekünk is. Gyönyörű környezetben élünk, és sajnos a mi hibánkból is nagyon el lett hanyagolva. Ezért mi is szeretnénk egy pici jót hozzátenni ehhez a dologhoz.”

Szűcs Mihály: „Azért tartom fontosnak a környezettudatosságot és környezetünk megóvását, mert ezek a dolgok, ez a rengeteg szemét, amit az ember eldobál, ez nem a természettől való és sokkal több idő kell neki, hogy fölbomoljon, hogy a természet egyáltalán fel tudja ezt dolgozni. Ezzel kapcsolatban nagyon tudatosan kell viseltetnünk.”

A Palicsi-tó partjának megtisztítását Svetlana Kostić kezdeményezte, aki létrehozott egy Facebook-csoportot is, hogy felhívja ismerősei figyelmét a környezetszennyezés problémájára. Két héttel ezelőtt már szerveztek egy ilyen akciót, amikor a tópart egy szakaszát sikerült megtisztítaniuk a szétdobált szeméttől. Most onnan folytatták a munkát. Az akciót egy palicsi cég is támogatta.

Svetlana Kostić, szervező: „Biztosítottak számunkra munkakesztyűt és szemeteszsákokat, tehát ezt nem kellett hozni, gereblyét viszont hoztunk, erre szükség van a szemét, illetve hulladék összeszedéséhez, mivel elég sok hulladék úszik a víz felszínén is, amire nem számítottunk. Találtunk különféle autóalkatrészeket és sok mást is, ezért jól jönne a felszerelés, de így is menni fog.”

A szervező elmondta, az elkövetkező hétvégéken újabb munkaakciókat terveznek, és remélik, hogy akkor majd még több ember csatlakozik hozzájuk.

Palicsi-tó
tópart
munkaakció
önkéntes
környezetszennyezés
szemétszedés

Most

14:15, Frissítve: 14:25

A hétvégén Folk Music Fest

Május 27-én és 28-án tartják a nyolcadik Folk Music Fest népzenei fesztivált a Palicsi Vigadó teraszán. Pénteken a Juhász zenekar nyitja meg a koncertsorozatot, szombaton délután fiatal népzenei együttesek fellépésével folytatódik a rendezvény.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.