Ugrás a tartalomra
Pixabay/Succo

Sztrájkolnak az ügyvédek Szerbiában

2021.10.20
07:38
2021.10.20
11:36
Forrás
Pannon RTV
Ma és holnap teljes munkabeszüntetéssel tiltakozik az ügyvédi kamara a semmítőszék banki hitelekkel kapcsolatos döntése ellen.

A sztrájk az úgynevezett elsőbbséget élvező, a kiskorúak ügyeire és az ideiglenes intézkedésekre vonatkozó ügyekre is kiterjed – áll a Szerbiai Ügyvédi Kamara közleményében. A munkabeszüntetésről azután döntöttek, hogy a semmítőszék szeptember 16-án elfogadta azt a véleményezést, miszerint a bankoknak joguk van megfizettetni a hitel feldolgozására vonatkozó költségeket anélkül, hogy tételesen feltüntetnék azokat.

Az ügyvédek tiltakoznak azon bírósági gyakorlat ellen, amellyel a banki szektornak kedveznek a polgárok kárára. A közleményben kiemelik, hogy a semmítőszék véleményezésének magyarázata - érthetetlensége miatt - többféle értelmezésre ad lehetőséget, így a bíróságok is eltérő döntéseket hozhatnak az ügyekben. Az ügyvédi kamara szerint a semmítőszék döntése veszélyezteti az állampolgárok alkotmány által garantált jogát, hogy mindenki egyenlő a bíróság előtt. Hozzáteszik, a mostani munkabeszüntetés célja az, hogy felhívja az állami szervek és az állampolgárok figyelmét a problémára.

Pannon RTV

Ezután számtalan olyan perköltséget is az ügyfelekre terhelnek, amelyek korábbi ügyekre vonatkoznak, és sikeresen meg is nyertek a polgárok a bankokkal szemben - mondta Buckó György ügyvéd.

„Egy ilyen állásfoglalással megfordították a perek kimenetelét. Amit eddig a polgárok nyertek, ezután el fogják veszíteni. A bankról pedig levette az általános kötelezettséget. Aki valamit elszámol, azt tételesen meg kellene, hogy mondja, milyen költséget számol el. A bankok most ez alól az általános elv alól mentesülnek a bírósági állásfoglalás miatt.”

Szerbiai Ügyvédi Kamara

Most

21:47, Frissítve: 21:54

Franciaországban több tízezren tüntettek

Több tízezer francia vonult utcára csütörtökön az ország 170 városában, fizetésemelést követelve. A szakszervezetek és diákszervezetek felhívására köztisztviselők, a magánszektorban dolgozók, nyugdíjasok és gimnazisták együtt tüntettek.
20:56, Frissítve: 21:21

A jövő mezőgazdasága

A jövő mezőgazdaságáról – a precíziós gazdálkodásról és a digitális mezőgazdaságról hallhattak beszélgetést az érdeklődők csütörtökön este a VM4K klubhelyiségében.
16:10, Frissítve: 19:11

Átadták a Szent Száva-díjakat

Ezzel az elismeréssel Szent Száva napja alkalmából jutalmazzák meg azokat az egyéneket és szervezeteket, akik kiemelkedő eredményeket értek el többek között az oktatás és nevelés terén.

Népszerű

Kigyulladt egy szupermarket Szabadkán

Tűz ütött ki ma délután a szabadkai ócskapiac közelében. A sűrű, gomolygó füstöt az egész városban látni lehetett, a környéken alig lehetett kapni levegőt.

Rendőrök lepték el Horgost

Rendőrök lepték el ma reggel Horgost. Feltételezhetően azt az eltűnt férfit keresik, akinek múlt hétvégén veszhetett nyoma a településen.