Ugrás a tartalomra
TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Szűkebb körben ünnepelték a pravoszláv újévet

2021.01.14
17:50
2021.01.14
19:55
Forrás
Pannon RTV
A járványhelyzet miatt otthon, szűk család körben zajlott az idei pravoszláv újévvárás Szerbiában a legtöbb helyen. Szervezett újévvárások nem voltak, a legtöbb ünnepi program az online térben zajlott.
TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

Szerda este a megszokottnál jóval kevesebb, néhány száz ortodox hívő gyűlt össze a belgrádi Szent Száva-templomnál bevárni a szerb újévet. Az egybegyűltek békés hangulatban, a járványügyi szabályokat betartva várták a Julianus-naptár szerinti új év kezdetét.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

A templomban éjfélkor liturgiát tartottak, amelyen áldást kértek Istentől a következő évre. A hívek ilyenkor megköszönik Istennek mindazt, amit adott nekik, valamint imádkoznak azért, hogy a következő évben jó dolgok történjenek.

Az új év kezdetét a belgrádi Szent Száva-templomnál, illetve a város több pontján is tűzijátékkal köszöntötték. A szervezett ünneplések ez alkalommal elmaradtak, a hívek többsége otthon, a családjukkal együtt ünnepelt, így a város központja is szinte teljesen üres volt az éjszaka folyamán.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

A Knez Mihailova utcában zenészek is megjelentek, akik télapóknak öltözve szórakoztatták a járókelőket. Szerbiában a pravoszláv újév megünneplésének szokása a kilencvenes években éledt újjá. A néphagyományok szerint a hívek ezen az éjszakán nem alszanak és a virrasztás során pálinkát, forralt bort és fánkot fogyasztanak.

TANJUG/ZORAN ZESTIC/bs

A hívek ezen a napon ünneplik Nagy Szent Vazul napját és a kiskarácsonyt is. Ezekhez is számos néphagyomány és babona kötődik. Szent Vazul az ortodox egyházi istentiszteleten Krisztus gyülekezetének méhét jelképezi, aki mézet hoz a hívőknek, fullánkjával pedig az eretnekeket szúrja. Ezért ezen a napon a hívőknek ajánlott elfogyasztani legalább egy kanál mézet. Sokfelé elégetik a szentestéről megnűmaradt tölgyfaágakat, kenyeret sütnek, illetve Szent Vazul emlékére vasilice kalácsot készítenek. Ezen a napon a veszekedéseket is kerülni kell, hogy azok ne jellemezzék az egész évet.

pravoszláv újév
Szent Száva-templom
ünnep

Most

08:30, Frissítve: 08:38

Átadták a Ljudevit Mičatek-díjat

Az idén Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke vehette át a Ljudevit Mičatek tartományi elismerést, amit az emberi és kisebbségi jogok területén elért kiemelkedő eredményekért ítélnek oda.
20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű