Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

A szülőföldhöz és a magyar nemzethez való hűség

2022.11.27
13:35
2022.11.27
17:08
Forrás
Pannon RTV
Tamási Áron születésnapját ünnepelték Hertelendyfalván. A székely író születésének 125. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév vajdasági központi ünnepségét a dél-bánáti település művelődési otthonában tartották meg.

Tánccal és énekkel kezdődött a Tamási Áron emlékév keretében megtartott rendezvény Hertelendyfalván. A Tamási Áron 125 Emlékévet a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdette meg.

Lőcsei Vilmos, elnök, Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, Hertelendyfalva: „Nagy öröm számunkra, hogy mi is ennek a részesei vagyunk, mert itt, Vajdaságban mi egyetlenegy egyesület vagyunk, aki Tamási Áron nevét viseli. Az idén volt még szerencsénk, hogy júniusban voltunk Farkaslakán, és szeptemberben Tamási Áron születésének a megünneplésén. Részesei voltunk ennek az egész sorozatnak.”

Hadnagy Jolán, a székelyföldi egyesület elnöke, Tamási Áron életének kiváló ismerője, az író szülőföldjéhez való kötődéséről tartott beszámolót.

Hadnagy Jolán, elnök, Tamási Áron Művelődési Egyesület, Farkaslaka, Románia: „Egy nagy öröm számunkra, hogy Tamási Áron emlékév volt az idén, sok lehetőséggel, sok élménnyel, sok találkozással. Számunkra is jobban nyílott az a csodálatos világ, amit Tamási Áron jelent. Tamási Áron nevében többen megfoghattuk idén egymásnak a kezét, fiataloknak is felcsillant egy-egy Tamási gondolat után a szeme, és néptánctábortól vetélkedőig sok-sok esemény igazolta azt, hogy milyen tartalmas tud lenni egy emlékév.”

A Tamási Áron 125 emlékév jelmondata: Nincs módunkban kitérni a hűség elől. Központi üzenete a szülőföldhöz és a magyar nemzethez való hűség. A program lebonyolításának megbízottja a budapesti Magyarság Háza.

Csibi Krisztina, igazgató, Magyarság Háza, Budapest: „A mai nap is egy nagyon fontos, ha nem is azt mondom, hogy az emlékév főeseménye, de a koronájának egyik ékköve, hiszen hatvanegy éve működik itt a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület, amely ’69 óta a nevét viseli a nagy székely magyar írónak, jelezve azt, hogy számukra fontos a székely-magyar öntudat, hogy ebben erősítik egymást Tamási és ez a kis közösség itt, Hertelendyfalván. Azt gondolom, hogy ennél szebb előzárása nem lehetne ennek az emlékévnek, hiszen a nagy záróeseményünk nemsokára, december 17-én 16 órakor lesz Budapesten, az első egész alakos köztéri szobra kerül felavatásra, melyet Kövér László házelnök úr fog felavatni.”

Kísérőprogramként Tamási Áron életét bemutató képkiállítás nyílt, amelyet a Magyarság Háza sok más helyszínen is bemutatott.

Tamási Áron
Hertelendyfalva
székely
Tamási Áron 125 Emlékév
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.