Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Támadnak a vérszívók

2020.06.06
16:36
2020.06.06
17:40
Forrás
Pannon RTV
Javában tart térségünkben a kullancsszezon. Erdei séta, fa alatti pihenés, rekreációs tevékenység a parkban, teljesen mindegy, a kullancsok bárhol megtalálhatók.

Nem szabad pánikba esni, azonban fontos tudni, hogy az élősködők akár veszélyes betegségeket is terjeszthetnek. A megelőzés és a szakszerű eltávolítás a legfontosabb.

Fák lombjáról, bokrok leveleiről, és magas fűből bukkanhatnak elő a kullancsok. Egyre gyakoribb, hogy nem csak az erdőben, hanem például az udvarokban szedik össze a kullancsokat házi kedvenceink. Ennek az az oka, hogy az élősködőket akár a szél és madarak is szállíthatják. A kutyák esetében például fontos nagyon a megelőzés és az ellenőrzés.

A meleg, de nedves idő kedvez a kullancsok szaporodásának. Az állatok szőre között megbújva ilyenkor találják a legtöbb parazitát.

Sípos Márta szabadkai állatorvos kiemelte: „A legfontosabb, hogy megvédjük a kutyánkat, bár 100 százalékos védelmet egyik szer sem biztosít, de ezek a készítmények, amelyek jelen vannak a piacunkon, különböző formában: cseppek, tabletták, nyakörvek, ezeket használni kell. Nagyon sokan azt gondolják, hogy ezek pár hónapig megvédik az állatokat, de sajnos nem. Ezeket a készítményeket havonta kell adagolni, hogy védve legyen az állatunk.”

 

De mi a helyzet az emberekkel? Ajánlatos kirándulás előtt mindenkinek befújnia magát kullancsriasztóval. Ezen kívül kirándulás közben egy-másfél óránként ellenőrizni kell, hogy nem kapaszkodott-e bőrünkre, vagy a ruhánkra kullancs - mondják a szakemberek. Amennyiben valaki kullancsot talál a bőrén, jelentkeznie kell az egészségházban, vagy a sürgősségi szolgálathoz kell fordulnia. Fontos ugyanis a szakszerű eltávolítás.

Dr. Milena Jovović, általános szakorvos, Dr. Simo Milošević Egészségház, Belgrád: „Veszünk egy sterilizált csipeszt, amelyet alkoholban is fertőtlenítettünk. Ezzel mélyen a kullancs alatt, vagyis a bőrünkhöz közel benyúlunk, és gyengéden húzzuk kifelé, arra ügyelve, hogy ne cibáljuk, ne szakítsuk szét. Ebben az esetben mondhatjuk, hogy a kullancsot sikeresen eltávolítottuk. Ezután fertőtleníteni kell, és mindenképp orvoshoz kell fordulni, aki majd felméri, hogy kell-e azonnal, vagy bármikor antibiotikumos kezelést alkalmazni.”

A kullancs egyébként öttől, hét-nyolc napig élősködik egy gazdaegyeden, amennyiben nem veszik észre. Az enyhe telek miatt a szakemberek szinte már nem is beszélnek kullancsszezonról, a vérszívóval gyakorlatilag az év bármely szakában találkozhatunk.

kullancs
házikedvenc
Sípos Márta

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.