Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Támogatja a tartomány a nemzeti közösségek nyelvhasználatát

2020-06-05
18:22
2020-06-05
19:22
Forrás
Pannon RTV
A nemzeti közösségek nyelvhasználatát segítő támogatásokat hagyott jóvá a tartományi kormány. A 11 millió dinár összértékű szerződéseket ma írták alá.

A vajdasági intézmények négy területen pályázhattak: a többnyelvűség fejlesztésére az elektronikus közigazgatásban, többnyelvű táblákra és nyomtatványokra, valamint oktatási tartalmakra.

Az adai Műszaki Iskola a pályázat nyertesei közé tartozik. A támogatásból a honlapjukat fejlesztik.

Gilice Hilda, igazgató, Műszaki Iskola, Ada: „A honlapon keresztül kommunikálunk a szülőkkel, tanulókkal. Tájékoztatást a honlapon keresztül nyújtunk. Azon dolgozunk, hogy mindez megfelelően, magyar nyelven jelenjen meg. Erre fogjuk felhasználni, hogy pontosan, helyesen tájékoztassuk tanulóinkat.”

A magyarkanizsai Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény a támogatást felnőttképzésre, nyomtatványok készítésére, kulturális rendezvények szervezésére és oktatási tananyag kidolgozására fordítja.

Nadrljanski Tornai Erika, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény igazgatója: „A támogatás, bármekkora, nagyon jól jön számunkra. Tehermentesít, könnyíti a munkánkat és a költségvetésünket is.”

Gyólay Karolina, a magyarkanizsai Egészségház igazgatója elmondta, az intézmény 11 két nyelvű táblára pályázott: „Nagy örömünkre szolgál, hogy a tartomány felismeri, hogy mennyire fontos a kétnyelvűség ápolása a lakosság számára.”

A tartományi kormány az elmúlt évtizedben a nemzeti közösségek nyelvhasználatának segítésére több mint 100 millió dinárt fordított - jelentette ki Nyilas Mihály.

Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Nagyon fontos, hogy hivatalainkban, bíróságainkon, közszférában értekezhessünk a saját nyelvünkön. Amellett, hogy ezt az alkotmány garantálja, fontos, hogy ezek a konkrét lehetőségek a mindennapokban is megjelenjenek.”

A tartományi oktatási titkár hozzátette, a koronavírus miatt kialakult helyzet ellenére, nem kellett csökkenteniük a kisebbségi, nemzeti közösségi pályázatokra előlátott összegeket.

Nyilas Mihály
Gyólay Karolina
Újvidék
szerződés

Most

Népszerű