Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Támogatják a magyar elsősök iskolakezdését

2019-11-20
19:39
2019-11-20
20:05
Forrás
Pannon RTV
1313 ösztöndíjat osztanak ki az év végéig Vajdaságban.

Iskolakezdési ösztöndíjat adományozott a Magyar Nemzeti Tanács és a Rákóczi Szövetség Szabadkán. A mostani tanévben már nem csak a szórványban élő magyar elsősök részesültek a támogatásban, hanem minden vajdasági magyar első osztályos kisdiák. Az ösztöndíj 10 ezer forint.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Az ösztöndíj átadásán Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, egyre csak bővül és növekszik azon programok száma, amelyeket a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács nyújt a vajdasági magyar gyerekek számára. „Az előző években ez csak a szórványközösségekre terjedt ki, tehát akkor mintegy 300 körüli ösztöndíjat osztottunk ki, tehát az előző években. Most pedig 8 község elsőként, első ízben lép be ebbe a programba, és ez azt jelenti, hogy 1313 ösztöndíjat osztunk ki. 72 általános iskolába járnak ezek az elsősök, akik meg fogják kapni a napokban az ösztöndíjat.”

Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba

A Rákóczi Szövetség több mint három évtizede azon munkálkodik, hogy összefogja a Kárpát-medencei magyar közösséget, és kifejezetten odafigyel a magyar nyelvű oktatásra is. Petrovay László, iskolaválasztási programokért felelős igazgató, Rákóczi Szövetség: „Minél több gyermeket szeretnénk ösztöndíjazni, ez azt jelenti, hogy minél többen, egyre többen választják a magyar oktatást, akár Vajdaságban, akár más külhoni magyar régióban. Azokon a területeken, ahol hosszabb ideje jelen van a program, azt látjuk, hogy ez az eredmények be is következnek. A felvidéken és régióiban folyamatos növekedést tapasztalhatunk, kiemelhetném Kárpátalját is, ahol az elmúlt években több mint száz fővel növekedett minden évben a magyar iskolaválasztók száma.”

Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba
Pannon RTV/Raffai Csaba

A támogatók úgy gondolják, hogy az ösztöndíj megsegíti a családokat, illetve enyhíti a gyermekek iskoláztatása körül felmerülő költségeket.

iskolakezdés
ösztöndíj
támogatás
Jerasz Anikó
MNT
Rákóczi Szövetség
Majsai Úti Általános Iskola

Most

16:28, Frissítve: 16:37

Új munkahelyek, ipari és turisztikai beruházások

45 új fejlesztés, 2200 munkahely a Prosperitáti Alapítvny támogatásával. A Juhász Bálinttal, az alapítvány ügyvezetőjével készült beszélgetést ma 18 óra 5 perctől láthatják a Pannon Televízió Közügyek című műsorában.

Népszerű