Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Táncház a VM4K-ban

2018.07.27
13:40
2018.07.27
16:42
Forrás
Pannon RTV
Sederedik címmel szerveztek táncházat gyermekek és szülők részére Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban.

Igazi élmény ha a kisgyerek anyukával, apukával közösen mozoghat, táncolhat. Egy dobbantás, kettő taps és forgás. Egyszerű lépéseket tanulhatott együtt önfeledten szülő és gyerek. Paripović Izabella a közösségi médiából értesült az eseményről, mivel már jó ideje követik a VM4K rendezvényeit. „A magyarságnak egy kicsikét a fenntartása elsősorban a képviselése. Másodsorban, mivel hogy szerb férjem van, mozgunk más körökben is, és szeretném, hogy járjanak magyar néptáncra is, ugyanis szerb, illetve nemzetközi néptáncra jár az idősebbik lányom.”

A foglalkozásokat Brezovszki Roland és Brezovszki Tamara néptáncpedagógusok, a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vezetői tartották. A rendezvényen elmondták, a gyerekek számára fontos, hogy a szülőkkel együtt táncolhatnak a kicsik, és bár a felnőtteknek sokszor nehezen mennek az első lépések, a végére igazi közösségi élménnyel térnek haza a résztvevők. Brezovszki Tamara, elnök, Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület, Szabadka: „Egyszerű táncokkal készültünk. Polgári táncokat fogunk tanulni, ami ugyanúgy beépült már a néphagyományba, a néptáncba. Csallóközi, felcsíki polgári táncokat fognak elsajátítani a szülők és a gyerekek, akár a szülő tanul a gyerektől, vagy a gyerek a szülőtől, tehát tényleg ezek egyszerű és könnyed lépések, játékosan meg lehet őket csinálni, nagyon szépen le lehet őket bontani, egyszerűen megtaníthatók és egyszerűen megtanulhatók, és a végét pedig egy kis moldvai tánccal zárjuk.”

A szülő-gyermek táncház volt a VM4K nyári szünete előtti utolsó rendezvénye, a programok szeptembertől folytatódnak.

táncház
VM4K
tánc
oktat
gyerek

Most

16:05, Frissítve: 17:32

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség

Új imaházat kapott a verbászi evangélikus közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően. A fejlesztés által lehetőség nyílik arra, hogy a helyi evangélikus közösség hitében megmaradhasson. Az ünnepélyes felszentelést ma délelőtt tartották.
14:45, Frissítve: 16:26

Ragadós, szaftos, megnyalhatod utána minden ujjadat

Hatodik alkalommal szervezték meg a Szent Mihály-napi körömpörköltfőző-versenyt a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A VMSZ helyi szervezete által megtartott hagyományőrző gasztronómiai eseményen idén 19 csapat vett részt.

Népszerű

Kádár Lara, az ifjú futótehetség

Még csak 12 éves, de a világranglista 3. helyén áll korosztályában, miután Gyepükajánon 87 kilométeres távot teljesített, és felállította az új szerb junior női csúcsot Kádár Lara.