Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Tanévnyitó istentiszteletet tartottak Bácsfeketehegyen

2022.09.18
13:22
2022.09.18
16:32
Forrás
Pannon RTV
A helyi általános iskola diákjai, szüleik és tanáraik kíséretében idén is nagy számban vettek részt az eseményen, ahol a Magyar Nemzeti Tanács képviselői is képviseltették magukat.

Harangszó mellett vonultak be a diákok a templomba. Hegedű- és orgonajátékkal, illetve szavalattal köszöntötték az új tanévet és adtak hálát Istennek.

Fenyvesi Bence, tanuló, Nikola Đurković Á. I., Bácsfeketehegy: „Hittanórán a bibliai történetekről szoktunk tanulni. Főleg Jézusról és Istenről. Ez fontos egy kereszténynek, hogy erről tanuljon. ”

Harangozó Kata, tanuló, Nikola Đurković Á. I., Bácsfeketehegy: „Elég sok bibliai történetet tanulunk és talán ezek a fontosabbak, hogy jobban megismerjük Jézust és Istent. ”

Pannon RTV/Gál Hermina

Az első tanévnyitó istentiszteletet 2014 őszén tartották meg a református templomban. A kezdeményezés elején nem gondolták volna, hogy ekkora hagyománya lesz az évek előrehaladtával.

Bojtos Béla, tanácselnök, Bácsfeketehegy HK: „Mikor mondták, hogy kötelezővé kell tenni, azt rettentően elleneztem. Nem lehet kötelezővé tenni a szeretetet. Első alkalommal nagy számba eljöttek, sokkal többen, mint később. Ezután gyakorlattá vált.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Az istentisztelet célja, hogy a gyerekek megismerjék, ami évtizedekkel ezelőtt teljesen elfogadott dolog volt: a templomlátogatás. Sajnos a mai világban a szülők ezt már nem tartják fontosnak - mondta Orosz Attila, bácskai református esperes.

Orosz Attila, esperes-lelkipásztor, Bácsfeketehegy: „Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek eljöjjenek a templomba és megpróbáljuk valahogy a szívükbe, lelkükbe beplántálni azt, hogy mennyire fontos az Isten gondviselő kegyelme és áldása az életükben. Lehet Isten nélkül is létezni, élni, de az üdvösségre vezető úton nyilván az Isten áldása is nagyon fontos.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Minden tanévkezdés annak a fontosságról szól, hogy a diákok, a tanárok és a szülők Istennel való találkozása hogyan alakul, hogyan tudják egymást erősíteni, hogyan tudják a tanárok azt a tudást úgy átadni a fiataloknak, hogy az a XXI. század minden kihívásának eleget tegyen - emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ez a mai istentisztelet pontosan ezt ötvözte magában: a hagyományt, a tradíciót. Ragaszkodni ahhoz, amit őseinktől ezek a fiatalok megörököltek tovább vigyék, megőrizzék. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartom azt is, hogy a pedagógusok megújuljanak. A szülők, az egyház megtalálja a helyét ebben az új világban, hiszen a fiatalok világa is nagyon megváltozott. Ebben a megváltozott világban ők nagyon otthonosan mozognak, és ebben a virtuális világban kell nekünk felnőtteknek megtalálni az összhangot.”

Az istentisztelet végén a gyerekek lelkipásztorukkal és tanáraikkal közösen vonultak ki a templomból.

Bácsfeketehegy
tanévnyitó istentisztelet

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:41

Meghalt Csapó Gábor

Hetvenkét esztendős korában elhunyt Csapó Gábor olimpiai, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó.
10:22, Frissítve: 10:27

Három emlékfát ültettek

Hagyományőrzés céljából a három testvértelepülés Kunszentmiklós, Nagyvázsony és Székelykeve elhatározták, hogy három emlékfát ültetnek a székelykevei tájház udvarába.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.