Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Molnár Ádám

Tanszercsomagot kaptak a leendő elsősök Magyarkanizsán

2019-08-30
18:16
2019-08-30
19:11
Forrás
Pannon RTV
Központi tanévkezdő ünnepséget tartottak Magyarkanizsán, ahol kiosztották a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjait a szeptemberben induló, magyar nyelven tanuló elsősöknek.

Az ünnepségen a Magyar Nemzeti Tanács képviselői mellett részt vett Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, valamint Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.

Az ünnepélyes csomagosztást a Művészetek Házában tartották, ahol mind a 152 Magyarkanizsa községbeli elsős kisdiák kézhez kapta az iskolában szükséges tanszereket, füzeteket és oktató könyveket. Flajsman Magdolna kisfia, Áron is részesült a csomagban. Elmondta, nagy segítség ez a többgyerekes családoknak: „Nagy segítség, mert három gyerek van. Egy hatodikos, egy óvodás és ő az elsős, úgyhogy nekem ez nagy segítség.”

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen hangsúlyozta, ha az elmúlt tíz évet nézzük, akkor még soha ennyire nem voltak felkészülve a diákok, a szülők és a pedagógusok egyaránt az iskolakezdésre: „Tankönyv szempontjából, tanszer, iskolatáska, szülőkkel való együttműködés, kapcsolatépítés, pedagógusok szakmai képzése mind-mind együtt van. Mindenekelőtt arra koncentráltunk, hogy azok a gyerekek, akik anyanyelvükön akarnak tanulni, azok a szülők, akik úgy döntöttek, hogy magyar iskolába íratják gyereküket, érezzék, tudják, mögöttük állunk.”

Az ünnepségen Fejsztámer Róbert, magyarkanizsai polgármester mellett beszédet mondott Pásztor István, a Vajdasági Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője. A főosztályvezető örömét fejezte ki, hogy az idei évben sem csökkent túlnyomóan a magyar osztályba induló diákok száma Vajdaságban.

Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője: „Nagy öröm, hogy itt, a Vajdaságban is a magyar tannyelvű iskolát, osztályokat választó gyermekek száma lényegesen nem csökkent, nagy örömmel választják ezt a szülők, és mi pedig nagy örömmel jövünk el ezekre a szép alkalmakra, jó volt látni, hogy 152 kisdiák vette át a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagját.”

Az MNT a magyar Kormány támogatásával Vajdaságban idén mintegy 1360 magyar kisdiáknak oszt beiskolázási csomagot.

Magyarkanizsa
tanévnyitás
tanévnyitó
Magyar Nemzeti Tanács
Pirityiné Szabó Judit
Pásztor István
Hajnal Jenő

Most

Népszerű