Ugrás a tartalomra

Tanulmány készül a szerbiai immunizáció hatékonyságáról

2021.04.15
11:56
2021.04.15
12:13
Forrás
Szerbiai RTV
A koronavírus brit mutációja mellett Szerbiában nem mutattak ki más fenyegető variánst.

Tanulmány készül a szerbiai immunizáció hatékonyságáról, mondta Tanja Jovanović, a szerbiai válságtörzs tagja a Szerbiai RTV-nek. 

A tanulmányban az antitesteket és a szervezet más reakcióit is megfigyelik a beoltottak és azok körében, akik természetes módon kapták el a vírust. A virológus elmondta, hogy a koronavírus brit mutációja mellett Szerbiában nem mutattak ki más fenyegető variánst. Kiemelte, a kollektív immunitás eléréséről majd csak akkor kezdhetünk beszélni, ha a lakosság átoltottságának szintje megközelíti az 50 százalékot. Ha betartjuk az előírásokat, már nyáron sokkal nagyobb szabadságunk lehet – mondta el a virológus.

Hozzátette, nemcsak a koronavírus elleni antitesttermelést vizsgálják, hanem a celluláris immunválaszt is. Egyelőre nincs egyetértés arról, hogy szükséges-e az oltóanyag harmadik dózisának beadása. A világban azt mérlegelik, hogy a vírus új variánsai miatt kell-e a két vakcina után beadni egy újabbat. Ezt egyelőre csupán Szaud-Arábiában vezették be - mondja Jovanović.

A Politika beszámolója szerint a 25 és 65 év közötti beoltott szerbiaiaknak jó az immunválasza mindegyik típusú vakcinára. A teszteltek csupán kevesebb mint 2 százalékánál nem mutattak ki antitesteket. Főleg az idősek reagáltak gyengébben a védőoltásra, és ezért indokolt megvizsgálni a celluláris immunválaszt - mondják a szakemberek.

immunválasz
védőoltás
koronavírus
járvány
Tanja Jovanović

Most

10:01, Frissítve: 10:08

A niši Radničkit fogadja a TSC

Ismét hazai pályán játszik ma a TSC labdarúgó csapata. A topolyaiak a bajnokság 17. fordulójában a niši Radnički együttesét látják vendégül.
07:39, Frissítve: 07:54

Támadás az Eiffel-toronynál, egy halott

Egy embert késsel megölt, két másikat pedig kalapáccsal megsebesített szombat este egy támadó Párizsban, az Eiffel-torony közelében, miközben szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy "Allah Akbar".
07:03, Frissítve: 07:29

Advent első vasárnapja

Eljött az ideje, hogy meggyújtsuk az első gyertyát az adventi koszorún. Az idei ünnepkör azonban rendhagyó, különbözik a korábban megszokottaktól.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.

Elindult a személyforgalom a Szabadka-Szeged vasútvonalon

Az első járat 5 óra 19 perckor indult Szegedről. Az első utasok között volt Lázár János magyar közlekedési miniszter és dr. Pásztor Bálint a VMSZ megbízott elnöke is. A személyvonatok ezen a vonalon ötször közlekednek majd mindkét irányba.