Ugrás a tartalomra
Az MTTK folyosóján
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Tanulmányi kirándulást szervezett a harmadikos középiskolások számára a Magyar Nemzeti Tanács

2018-05-05
14:35
2018-05-05
17:05
Forrás
Pannon RTV
A harmadik ilyen jellegű tanulmányi kirándulás keretében a diákok megismerkedhettek két egyetemi város, Szabadka és Újvidék továbbtanulási lehetőségeivel és egyetemi karaival.

A legtöbb diáknak még nincs konkrét elképzelése, hogy mivel szeretne a későbbiekben foglalkozni, de az adai Karácsonyi Ágnes már most tudja, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szeretné tanulmányait folytatni: „Mindig is szerettem a gyerekekkel foglalkozni és úgy érzem, hogy a jövőben velük szeretnék majd dolgozni, mint kisiskolás tanító.”

MTTK-n tájékozódnak

Szabadkára ötven diák érkezett különböző vajdasági településekről, akiknek az egyetemek tanárai, vezetői és demonstrátorai mutatkoztak be. A diákok egy csoportja a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart és a Közgazdasági Kart tekintette meg, míg a csoport másik fele az Építőmérnöki Karra és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskolába látogatott el.

A padokban az érdeklődők

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon két szakra jelentkezhetnek a tanulni vágyók. Námesztovszki Zsolt, dékánhelyettes, MTTK, Szabadka: „Ez az okleveles tanító és az okleveles óvodapedagógus. Erre a két szakra fogunk hallgatókat beírni, illetve erre a két szakra épülnek rá a mesterképzéseink. Gyakorlatilag, ami plusz, vagy előrelépés, hogy 2017 végétől a mestertanítók tudnak informatikát tanítani, mivel kötelezővé vált az informatika és akkor ezt a szakirányt készítjük elő és ez októbertől nagy valószínűséggel be is indul.”

A résztvevő diákok figyelnek

Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon Paskó Csaba köszöntötte a középiskolásokat. Az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja kiemelte, minél több diákot kell arra sarkalni, hogy vajdasági egyetemen folytassa felsőfokú tanulmányait, hiszen ez a vajdasági magyarság megmaradásának egyik záloga: „Ehhez elengedhetetlen, hogy mi teljes mértékben informáljuk és gyakorlatilag minden lehetőségről tájékoztassuk ezeket a fiatalokat. Arról nem is beszélve, hogy emögött milyen ösztöndíjprogram kínálkozik. Itt szeretném elmondani, hogy minden elsős gólyának lehetősége van az ösztöndíj megszerzésére. Természetesen utána tanulni kell, dolgozni kell, teljesíteni kell, de utána is kedvezmények vannak és lehetőségek, hogy a továbbiakban is megkapják az ösztöndíjat.

A szabadkai tanulmányi kirándulással egy időben más középiskolások Újvidéken ismerkedtek meg a helyi felsőfokú oktatási intézményekkel és a vajdasági egyetemista élettel.

tanulmányi
kirándulás
középiskolás
harmadikos
Magyar Nemzeti Tanács

Most

11:22, Frissítve: 13:05

Bemutatták a Szerbiai Katonaság új drónjait

Belgrádban, a batajnicai repülőtéren mutatták be az SN-92A típusú drónokat, amelyeket Szerbia Kínától vásárolt. A Szerbiai Katonaság többszörösen erősebb, mint korábban - jelentette ki a szerb elnök.

Népszerű