Ugrás a tartalomra

Tanyaszínház volt, van és lesz

2021.10.14
20:28
2022.04.30
10:47
Forrás
Pannon RTV
Megtartotta 26. rendes ülését a Magyar Nemzeti Tanács. A testület megvitatta a Tanyaszínház idei tájolási körútját, valamint döntöttek a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény Igazgatóbizottságának kinevezéséről is.

A Magyar Nemzeti Tanács 26. rendes ülésén a legnagyobb vita a második napirendi pontnál alakult ki, amikor a testület elnöke, Hajnal Jenő szóbeli beszámolót tartott a Tanyaszínház 2021. évi tájolási körútjával kapcsolatban. A Magyar Mozgalom képviselői közül többen is bírálták a beszámolót, illetve azt, hogy a Tanyaszínház 2021-es turnéja az MNT elnökének felszólítását követően félbeszakadt.

Novák Anikó: „Felfoghatatlan, mert a darab ellen felhozott vádak mondjuk úgy, hogy nevetségesek, alaptalanok. Kerestem, vártam a sok trágárságot, káromkodást, alpáriságot, de alig akadt ilyesmi az előadásban és mondhatjuk azt, hogy az előző évekhez képest elenyésző volt.”

Az üggyel kapcsolatban Kálló Béla, Jászai Mari-díjas színművész is felszólalt, aki korábban maga is tagja volt a Tanyaszínháznak.

„Egyébként a probléma nem idén kezdődött. A probléma évekkel ezelőtt kezdődött, amikor is azt a művészi irányvonalat, amit az Újvidéki Színház, vagy a Kosztolányi Dezső Színház, vagy nem tudom milyen színházak képviselnek, egyszer csak bevittük a Tanyaszínházba.”

Az ülésen a szabadkai Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény Igazgatóbizottságának kinevezéséről, valamint az intézmény 2021-es évi munka- és pénzügyi tervének jóváhagyásáról is vitáztak a képviselők. Az ellenzék egyebek mellett azt javasolta, hogy a magyar mellett, lehetőség szerint legyen szerb nyelvű oktatás is, hiszen az oda járó gyerekek egyébként nem sajátítják el kellőképpen a szerb nyelvet.

Mengyán Pletikoszity Ildikó: „Egyrészt ez egy szegregált intézmény és az, hogy napjainkban a szegregáció egészen biztosan lendít az elvándorláson továbbra is. Én középiskolásokkal is dolgozom már nagyon hosszú ideje, és nem csak a saját tapasztalatom, hanem felmérések is mutatják azt, hogy sajnos a diákjaink a mai napig nem tanulnak meg, az érettségi szerzésig nem tanulnak meg szerbül és amikor megkérdezzük őket, hogy miért Magyarországon folytatják a tanulmányaikat, akkor az egyik legfontosabb oknak hozzák fel, hogy nem merik bevállalni a szerbnyelvű egyetemi oktatást.”

Az oktatással kapcsolatos felvetésekre Hajnal Jenő, az MNT elnöke is reagált.

„Az a két nyelvű óvodai oktatás, amelyről beszélt, az egy nagyon szép dolog, csak abban a pillanatban, amikor az első osztályba íratják a szülők a gyerekeiket, akkor olyan helyzet elé állítjuk őket, és ezért eddig mi ezt nem tudtuk támogatni, hogy a szülő már ma gyerekét szerb osztályba íratja. Nekünk ennél fontosabb dolog nincs, hogy magyar iskolába kerüljenek a gyerekeink.”

Az MNT ülésén egyebek mellett a Forum könyvkiadó Intézet éves munkatervének és programjának módosítását, valamint a Zentai Magyar Kamaraszínház megbízott igazgatójának kinevezését is véleményezték.

MNT
Magyar Nemzeti Tanács
Vackor
Vackor Magyar Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

17:36, Frissítve: 19:25

Advent a faluban

Ünnepi műsorral és kirakodóvásárral várták az Advent a faluban elnevezésű rendezvényre a királyhalmiakat vasárnap délután. Az eseményen zsúfolásig megtelt a kultúrház.

Népszerű

Mezőgazdászok, figyelem!

Új pályázatot hirdettek a mezőgazdászok számára. Beruházásaik 50 százalékát az állam biztosítja, vissza nem térítendő támogatás formájában.