Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bognár Róbert

Tapasztalatszerző körúton

2023.03.31
17:29
2023.03.31
20:27
Forrás
Pannon RTV
Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, magyar miniszteri biztos tapasztalatszerzés céljából munkatársaival Belgrádba és Dél-Bánátba látogatott.

A delegáció Hertelendyfalván először a református egyházba látogatott, ahol Halász Béla református püspökkel folytatottak megbeszélést. Megtekintették a templomot, majd a gyülekezeti házat. A Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben a vezetőséggel találkoztak és megnézték a tájházat.

Szász Jenő, miniszteri biztos, Magyarország: „Azért jöttünk ebben a formációban ide önökhöz is, hogy egyeztessünk a VMSZ-nek a vezetőivel, történelmi egyházainknak a képviselőivel, így most azért vagyunk itt, mert püspök úrral is találkozni kívántunk, annak érdekében, hogy beszéljük meg, hogy volt valamikor egy délszláv konfliktus. Tehát gyakorlatilag itt vannak olyan tapasztalatok is, ami egy háborús időszak után, annak a lezárását és a vele járó közösségi gondokat is megtapasztaltatta az itt élő emberekkel, és mint olyan, ezt a fajta tapasztalati tudást is szeretnénk egy kicsit föleleveníteni annak érdekében, hogy az itt kialakított jó gyakorlatokat, hogy kell egy közösségnek túlélnie ilyen nehéz megpróbáltatásokat. Azt a tapasztalati tudást próbáljuk továbbvinni, mert mi a Kárpát-medencében úgy élünk, a Jóisten úgy rendelt bennünket ide, hogy nagyon sokféle élethelyzettel találkozunk.”

Szász Jenő kiemelte, hogy jelen pillanatban nehéz időket élünk, mert az orosz-ukrán háború sokunk életére kihatással van.

Látogatásuk során egyeztettek Belgrádban Német László metropolita érsekkel és Magyar Józseffel, Magyarország belgrádi nagykövetével is.

A delegáció Sándoregyházán és Székelykevén zárta a tapasztalatszerzési utat.

Szász Jenő
Nemzetstratégiai Kutatóintézet
Belgrád
Dél-Bánát
Hertelendyfalva
Halász Béla
Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület

Most

11:42, Frissítve: 11:56

Tűzvédelmi előadások a gazdáknak

Tűzvédelmi előadás sorozatot tart Magyarkanizsa községben a községi Önkéntes Tűzoltó Szövetség. A tűzvédelmi előadás hosszú évek után került újból megszervezésre, célja pedig, hogy a termelőket felkészítse az aratási időszakra.
08:46

Ma Sevilla-Roma Európa-liga döntő

A budapesti Puskás Aréna ad otthont a labdarúgó Európa-liga idei döntőjének, ahol a Sevilla és AS Roma mérkőzik meg a bajnoki címért. A spanyol csapat az Európa-liga, míg a Roma a kupadöntők specialistája.

Népszerű