Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Tarthatatlan a helyzet Majdányon és Rábén

2020.12.14
14:16
2020.12.14
18:17
Forrás
Pannon RTV
Elviselhetetlen állapotok uralkodnak a helyiek szerint az észak-bánáti Majdányon és Rábén az ott feltorlódott több száz migráns miatt. A rendőrség hiába szállította el őket a hétvégén buszokkal, a taxisok folyamatosan hordják őket vissza.
Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hatóság emberei mindennap járőröznek, stábunk ma szemtanúja volt egy rendőrségi akciónak, amikor az üresen álló házakból kitessékelték a hívatlan vendégeket, sőt drogkereső kutyával is átfésültek egy migránsokkal teli hangárt.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A két településen csak egyetlen majdányi kisbolt működik. A migránsok hosszú sorban várakoznak, hogy bejussanak az üzletbe. A rábéi és majdányi polgárok már nem is mernek ott vásárolni, inkább a szomszédos Oroszlámosra mennek, de már ott is egyre több illegális bevándorló sétál az utcákon.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Majdányon továbbra is rengeteg migráns tartózkodik. A hatóság emberei legutóbb szombat reggel több száz illegális bevándorlót szállítottak el hat autóbusszal. Sokan azonban kivonták magukat a rendőri intézkedés alól oly módon, hogy a házak padlásain húzódtak meg, a létrát fölemelték, így a rendőrök nem tudták utolérni őket. A helyiek szerint a két településen a szerb-magyar-román hármashatár közelében továbbra is öt-hatszáz illegális bevándorló tartózkodik, akik az elhagyott házakba költöztek be.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A migránsok teljesen otthon érzik magukat Majdányon és Rábén. A kisbolt hosszú utcájában csak három épületben élnek helyiek, az összes többi lakóház kapuján illegális bevándorlók adják egymásnak a kilincset. A szomszédos utcákból is tömegesen mennek a bolt irányába.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A Rábén élők szerint a házak 90 százalékában migránsok élnek, a helyiekből már csak alig hatvanan maradtak.

Szél-Pál Mihály: „Három-négyszázan vannak csak Rábén.
- A rendőrség szombat reggel elvitt hat autóbusszal belőlük?
- Azok este mind itt voltak vissza. Mind, itt a szomszédba, ma reggel nincsen, az este voltak itt, valaki bejelentette őket.
- De kik hozták őket vissza ide?
- A taxisok hozzák őket, néha nyolc-tíz taxi jön egymás után.
- Milyen rendszámú taxisok?
- Rumaiak voltak. Láttam rumai buszt is már. Rumai rendszámtáblás buszt.”

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Az épületekben tüzet gyújtanak, a tetőcserepeken át szivárog ki a füst.

Varga Katalin: „Ahol üres ház van, szedik le a gerendákat, léceket, amit bírnak, azzal tüzelnek, fűtenek.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A migránsok a télre készülnek. A Majdány és Rábé közötti elhagyott hangárt is birtokukba vették, ottjártunkkor oda hordták be a kivágott fákat.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A hangárhoz hétfő délben nem várt látogatók érkeztek. Rendőrök csaptak le migránsokra, kábítószer-kereső kutyával. A hatóság emberei kamerán kívül azt mondták, nem ritka, hogy drognak tűnő tablettákat találnak a migránsoknál.

A rendőrségi akció később Majdány külterületének egyik utcájában folytatódott. Elszállítani ugyan nem tudják mindennap az illegális bevándorlókat, de kiterelik őket az üres házakból, és azt tanácsolják nekik, menjenek a legközelebbi befogadóközpontba.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

A rendőrök megmutatták stábunknak, mennyire lepusztították az egyik ház belsejét azok a migránsok, akiket éppen alvás közben ért az intézkedés.

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Mások éppen ebédet főztek, amikor a rendőrség felszólította őket, hogy hagyják el az illetéktelenül elfoglalt házat. A legtöbben a befogadóközpontok helyett a határhoz közeli bozótosok felé indultak, ahol éjszaka próbálnak meg átjutni a magyar vagy a román határon.

Majdány
Rábé
migráns
illegális bevándorló
rendőrség

Most

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.