Ugrás a tartalomra
Migránsok a kapuban
Pannon RTV/Raffai Csaba

Tarthatatlan a migránshelyzet a boszniai Una-Sana kantonban

2019-02-10
11:14
2019-02-10
17:59
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt napokban egymás után tartották a válságtanácskozásokat Bihaćban és Velika Kladušában is.
Migránsok

Az illetékesek szerint ugyanis annyi illegális bevándorló gyűlt össze, hogy kezd tarthatatlanná válni a helyzet. Az Una-Sana kanton vezetése ezért ultimátumot adott a boszniai kormánynak, hogy tegyenek rendet, különben bezárják a befogadótáborokat.

Migránsok

Nermin Kljajić, az Una-Sana kanton belügyminisztere szerint az ottani ideiglenes befogadóközpontok biztonságára felügyelő magán őrző-védő szolgálatoknak nincs elég emberük feladataik ellátásához. Ezért kérték az állami szervektől a védelmi minisztérium közbenjárását és segítségét. Erre azonban egyelőre nem kaptak választ. A Bira, egykoron hűtőszekrényeket gyártó gyárcsarnokban most már csaknem kétezer migráns tartózkodik, és rájuk mindössze 9 biztonsági ember felügyel jelenleg.

Nem sok sikerrel, ugyanis a gyárcsarnok falai között folyamatosak az összetűzések az illegális bevándorlók közt. „Az utóbbi öt napban nagyon sok a verekedés a táborban. Leginkább a pakisztániak és az afganisztániak tűznek össze, de mások is. Van, amikor a telefonokmiatt, van, amikor meg a pénz miatt verekednek.”

A helyi gyerekek

A helyiek örülnének, ha végre megoldódna az ottani migránsválság. Az egyik idős asszony azt mondta, fél. „Bizony, félek. Hogy őszintém megmondjam, vannak unokáim, akik itt járnak iskolába Bihaćon. Annyi minden történik. A gyerekeket megállítják, ha van náluk valamennyi pénz, akkor kést szegeznek a torkukhoz. Ez szörnyű. Ami a gyerekeknél van, azt elveszik. A telefonjukat, meg ilyesmit.”

Az Una-Sana kanton illetékesei szerint vagy a bosnyák állami intézményeknek kell ellenőrzésük alá vonniuk a befogadótáborok működtetését és ellenőrizniük az illegális bevándorlók mozgását, vagy pedig a kanton válságtörzse fogja őket elszállítani Szarajevóba és megtiltani a belépésüket a térségbe.

migráns
Bosznia
Una Sana kanton

Most

16:22

Kik keresnek a legtöbbet Szerbiában?

A szerbiai nettó átlagfizetés áprilisban 54.645 dinár volt, bruttó átlagban pedig 75.441 dinár. Ez nominálisan 11 százalékkal, reálisan 8 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

Népszerű

Gyilkosság és öngyilkosság Péterrévén

Vadászpuskával megölt egy nőt, majd magával is végzett egy férfi hétfőn Péterrévén. A mojbecej portál nem hivatalos értesülései szerint a férfi valószínűleg a nő férje volt.