Ugrás a tartalomra
Migránsok a kapuban
Pannon RTV/Raffai Csaba

Tarthatatlan a migránshelyzet a boszniai Una-Sana kantonban

2019-02-10
11:14
2019-02-10
17:59
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt napokban egymás után tartották a válságtanácskozásokat Bihaćban és Velika Kladušában is.
Migránsok

Az illetékesek szerint ugyanis annyi illegális bevándorló gyűlt össze, hogy kezd tarthatatlanná válni a helyzet. Az Una-Sana kanton vezetése ezért ultimátumot adott a boszniai kormánynak, hogy tegyenek rendet, különben bezárják a befogadótáborokat.

Migránsok

Nermin Kljajić, az Una-Sana kanton belügyminisztere szerint az ottani ideiglenes befogadóközpontok biztonságára felügyelő magán őrző-védő szolgálatoknak nincs elég emberük feladataik ellátásához. Ezért kérték az állami szervektől a védelmi minisztérium közbenjárását és segítségét. Erre azonban egyelőre nem kaptak választ. A Bira, egykoron hűtőszekrényeket gyártó gyárcsarnokban most már csaknem kétezer migráns tartózkodik, és rájuk mindössze 9 biztonsági ember felügyel jelenleg.

Nem sok sikerrel, ugyanis a gyárcsarnok falai között folyamatosak az összetűzések az illegális bevándorlók közt. „Az utóbbi öt napban nagyon sok a verekedés a táborban. Leginkább a pakisztániak és az afganisztániak tűznek össze, de mások is. Van, amikor a telefonokmiatt, van, amikor meg a pénz miatt verekednek.”

A helyi gyerekek

A helyiek örülnének, ha végre megoldódna az ottani migránsválság. Az egyik idős asszony azt mondta, fél. „Bizony, félek. Hogy őszintém megmondjam, vannak unokáim, akik itt járnak iskolába Bihaćon. Annyi minden történik. A gyerekeket megállítják, ha van náluk valamennyi pénz, akkor kést szegeznek a torkukhoz. Ez szörnyű. Ami a gyerekeknél van, azt elveszik. A telefonjukat, meg ilyesmit.”

Az Una-Sana kanton illetékesei szerint vagy a bosnyák állami intézményeknek kell ellenőrzésük alá vonniuk a befogadótáborok működtetését és ellenőrizniük az illegális bevándorlók mozgását, vagy pedig a kanton válságtörzse fogja őket elszállítani Szarajevóba és megtiltani a belépésüket a térségbe.

migráns
Bosznia
Una Sana kanton

Most

07:36, Frissítve: 07:48

Szükségállapot Velencében

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány az áradás miatt Velencében, 20 millió euró gyorssegélyt kap a város a legsürgősebb teendőkre.
07:17, Frissítve: 07:28

Foci: Szerbia legyőzte Luxemburgot

Az Európa-bajnoki selejtezősorozat B-csoportjában tegnap Szerbia 3–2-re nyert Belgrádban Luxemburg ellen, míg Portugália 6-0-ra verte Litvániát.
00:02, Frissítve: 00:10

Federer jutott az elődöntőbe

Roger Federer két szettben 6:4, 6:3-ra verte Novak Đokovićot a Londonban zajló tenisz világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így ő lesz ott Dominic Thiem mellett a négy között.

Népszerű

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit nemi erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.