Ugrás a tartalomra
Migránsok a kapuban
Pannon RTV/Raffai Csaba

Tarthatatlan a migránshelyzet a boszniai Una-Sana kantonban

2019-02-10
11:14
2020-04-19
18:13
Forrás
Pannon RTV
Az elmúlt napokban egymás után tartották a válságtanácskozásokat Bihaćban és Velika Kladušában is.
Migránsok

Az illetékesek szerint ugyanis annyi illegális bevándorló gyűlt össze, hogy kezd tarthatatlanná válni a helyzet. Az Una-Sana kanton vezetése ezért ultimátumot adott a boszniai kormánynak, hogy tegyenek rendet, különben bezárják a befogadótáborokat.

Migránsok

Nermin Kljajić, az Una-Sana kanton belügyminisztere szerint az ottani ideiglenes befogadóközpontok biztonságára felügyelő magán őrző-védő szolgálatoknak nincs elég emberük feladataik ellátásához. Ezért kérték az állami szervektől a védelmi minisztérium közbenjárását és segítségét. Erre azonban egyelőre nem kaptak választ. A Bira, egykoron hűtőszekrényeket gyártó gyárcsarnokban most már csaknem kétezer migráns tartózkodik, és rájuk mindössze 9 biztonsági ember felügyel jelenleg.

Nem sok sikerrel, ugyanis a gyárcsarnok falai között folyamatosak az összetűzések az illegális bevándorlók közt. „Az utóbbi öt napban nagyon sok a verekedés a táborban. Leginkább a pakisztániak és az afganisztániak tűznek össze, de mások is. Van, amikor a telefonokmiatt, van, amikor meg a pénz miatt verekednek.”

A helyi gyerekek

A helyiek örülnének, ha végre megoldódna az ottani migránsválság. Az egyik idős asszony azt mondta, fél. „Bizony, félek. Hogy őszintém megmondjam, vannak unokáim, akik itt járnak iskolába Bihaćon. Annyi minden történik. A gyerekeket megállítják, ha van náluk valamennyi pénz, akkor kést szegeznek a torkukhoz. Ez szörnyű. Ami a gyerekeknél van, azt elveszik. A telefonjukat, meg ilyesmit.”

Az Una-Sana kanton illetékesei szerint vagy a bosnyák állami intézményeknek kell ellenőrzésük alá vonniuk a befogadótáborok működtetését és ellenőrizniük az illegális bevándorlók mozgását, vagy pedig a kanton válságtörzse fogja őket elszállítani Szarajevóba és megtiltani a belépésüket a térségbe.

Bosznia
Una Sana kanton
migráns

Most

21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.