Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tartományi támogatás a kisebbségi nyelvhasználat elősegítésére

2019-05-07
15:30
2019-05-16
19:27
Forrás
Pannon RTV
Összesen 83 intézmény, helyi közösség és szervezet részesült tartományi támogatásban a kisebbségi nyelvhasználati jogok megvalósulásának elősegítése érdekében.
Pannon RTV/Juhász Géza

A pályázók kétnyelvű helység- és utcanév táblákra, különböző kiadványok és hivatalos dokumentumok fordítására, többnyelvű internetes platformok, az online közigazgatás több nyelven történő működtetésére kérhettek támogatást a tartománytól. Összesen 97 kérvény érkezett az illetékes titkársághoz, ebből 83 pályázó részesült támogatásban. A Magyarkanizsai Egészségház 180 ezer dinárt kapott a tartománytól kétnyelvű tájékoztató füzetek és űrlapok készítésére.

Gyólai Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségházak: „Megváltozott az egészségügyi törvény, és nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, megelőző vizsgálatokra, és ezeket a tájékoztató füzeteket  a közegészségügyi intézet csak szerb nyelven adja ki. A lakosság 80 százaléka magyar, ezért sokan ezt nem értik meg. Ezeket szeretnénk lefordítani és tájékoztatni az embereket, hogy milyen jogaik, lehetőségeik vannak, hogy javítsuk az egészségügyi ellátást Magyarkanizsa község területén.”

Pannon RTV/Juhász Géza

Szabadkán 19 helyi közösség, illetve közintézmények is nyertek eszközöket.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka (VMSZ): „Az utcanév- és a településtáblák kihelyezésére fogjuk fordítani ezeket a pénzeszközöket. A szociális központ is sikeresen pályázott, a Pogrebno temetkezési vállalat egy internetes oldal megjelentetésére három nyelven, hiszen tudjuk, hogy Szabadka város területén a szerb mellett a magyar és a horvát is egyenjogúan használható.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A magyar nyelv 31 vajdasági önkormányzatban van hivatalos használatban. Az összes ilyen község részesült az illetékes titkárság támogatásából.

Nyilas Mihály tartományi nemzeti közösségi titkár (VMSZ): „Ezeknek a jogoknak az érvényesítése pénzbe kerül, és nem mindig biztosított a pénz az önkormányzatokban, intézményekben, szervezetekben erre a célra. A Tartományban már több mint tíz éve gyakorlat, hogy a költségvetés pénzt lát elő erre a célra, amit évről-évre pályázat formájában osztunk ki.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A tartományi tartományi nemzeti közösségi titkárság önkormányzatokat, oktatási intézményeket, helyi közösségeket és egyéb közintézményeket, közvállalatokat támogatott összesen mintegy 10 millió dinár értékben.

Nyilas Mihály
kisebbségi nyelvhasználat

Most

20:32, Frissítve: 21:02

Lassú az oltási folyamat az EU-ban

Az Európai Unióban eddig három oltóanyag kapott hivatalos engedélyt: december 21-én az amerikai-német Pfizer-BioNTech, január 6-án az amerikai Moderna, majd január 29-én a brit-svéd AstraZeneca.
16:39, Frissítve: 16:45

Brnabić Lajčakkal egyeztetett

Miroslav Lajčakkal, a Belgrád és Pristina közötti párbeszédért felelős uniós különmegbízottal találkozott ma Ana Brnabić szerb kormányfő.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.