Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Tartományi támogatás a kisebbségi nyelvhasználat elősegítésére

2019-05-07
15:30
2019-05-16
19:27
Forrás
Pannon RTV
Összesen 83 intézmény, helyi közösség és szervezet részesült tartományi támogatásban a kisebbségi nyelvhasználati jogok megvalósulásának elősegítése érdekében.

A pályázók kétnyelvű helység- és utcanév táblákra, különböző kiadványok és hivatalos dokumentumok fordítására, többnyelvű internetes platformok, az online közigazgatás több nyelven történő működtetésére kérhettek támogatást a tartománytól. Összesen 97 kérvény érkezett az illetékes titkársághoz, ebből 83 pályázó részesült támogatásban. A Magyarkanizsai Egészségház 180 ezer dinárt kapott a tartománytól kétnyelvű tájékoztató füzetek és űrlapok készítésére.

Gyólai Karolina, igazgató, Magyarkanizsai Egészségházak: „Megváltozott az egészségügyi törvény, és nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, megelőző vizsgálatokra, és ezeket a tájékoztató füzeteket  a közegészségügyi intézet csak szerb nyelven adja ki. A lakosság 80 százaléka magyar, ezért sokan ezt nem értik meg. Ezeket szeretnénk lefordítani és tájékoztatni az embereket, hogy milyen jogaik, lehetőségeik vannak, hogy javítsuk az egészségügyi ellátást Magyarkanizsa község területén.”

Szabadkán 19 helyi közösség, illetve közintézmények is nyertek eszközöket.

Horvát Tímea, alpolgármester, Szabadka (VMSZ): „Az utcanév- és a településtáblák kihelyezésére fogjuk fordítani ezeket a pénzeszközöket. A szociális központ is sikeresen pályázott, a Pogrebno temetkezési vállalat egy internetes oldal megjelentetésére három nyelven, hiszen tudjuk, hogy Szabadka város területén a szerb mellett a magyar és a horvát is egyenjogúan használható.”

A magyar nyelv 31 vajdasági önkormányzatban van hivatalos használatban. Az összes ilyen község részesült az illetékes titkárság támogatásából.

Nyilas Mihály tartományi nemzeti közösségi titkár (VMSZ): „Ezeknek a jogoknak az érvényesítése pénzbe kerül, és nem mindig biztosított a pénz az önkormányzatokban, intézményekben, szervezetekben erre a célra. A Tartományban már több mint tíz éve gyakorlat, hogy a költségvetés pénzt lát elő erre a célra, amit évről-évre pályázat formájában osztunk ki.”

A tartományi tartományi nemzeti közösségi titkárság önkormányzatokat, oktatási intézményeket, helyi közösségeket és egyéb közintézményeket, közvállalatokat támogatott összesen mintegy 10 millió dinár értékben.

Nyilas Mihály
kisebbségi nyelvhasználat

Most

09:51, Frissítve: 10:03

Tanyavilág, ahogyan Gallusz László látja

Tanyák, Sorsok – Tanyasorsok címmel jelent meg Gallusz László nyugalmazott újságíró, műsorszerkesztő legújabb, önálló kötete, amelyben a bácskai és bánáti tanyavilág múltját és jelenét mutatja be.
21:57, Frissítve: 22:03

Mi az óbecsei sárga víz titka?

Óbecsén négy artézi kút működik, sárga vizüket nagyon sokan isszák. Két kút vizét néhány hétig tilos volt fogyasztani. Egy ideje ismét iható víz folyik ezekből a kutakból.
21:37, Frissítve: 21:48

Felgyorsul-e Szerbia EU-csatlakozási folyamata?

Az új csatlakozási fejezet megnyitásáról és Szerbia EU-s csatlakozási lehetőségeiről beszélt Kovács Elvira, a Szerbiai Parlament Európai Integrációs Bizottságának elnökhelyettese a Közügyekben.
21:18

Győzött a Liverpool és a Napoli

A Bajnokok Ligája utolsó csoportkörének délutáni mérkőzésein nem született meglepetés a Napoli hazai pályán győzte le a Genk együttesét, míg a Liverpool idegenben bizonyult jobbnak a Salzburgnál.

Népszerű

kokain por

Kokainfogás Röszkén

Százmillió forint értékű kokainfogás volt a röszkei határátkelőn – tájékoztat a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.