Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Tartományi támogatás vajdasági könyvtáraknak, kiadóknak és rendezvényeknek

2021.06.07
16:10
2021.06.07
17:03
Forrás
Pannon RTV
39 könyvtár, illetve 65 kiadó és rendezvény részesült támogatásban. A szerződéseket ma nyújtották át Újvidéken, a Szerb Matica Könyvtárában.

19 millió dinárral támogatja idén a vajdasági könyvtárakat, könyvkiadókat és irodalmi rendezvényeket a Tartományi Művelődési Titkárság.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

Idén a vajdasági könyvtárak 4 millió dinár támogatást kaptak. A támogatásban részesített intézmények között van a Szabadkai Városi Könyvtár is. A 90 ezer dináros támogatást magyar, szerb és horvát nyelvű könyvek beszerzésére fordítják. Berényi Eszter, főkönyvtáros, Szabadkai Városi Könyvtár: „Egy aranybánya, mondhatni így is, hisz a régi és ritka könyvek nagy számmal megtalálhatók nálunk, de nemcsak a régi és ritka könyvek, hanem nagy példányszámú a tudományos szakkönyvkínálatunk is. Felnőttkölcsönzőnk, gyermekosztályunk, helyismereti osztályunk, sőt, amerikai kuckónk is van.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A Juhász Erzsébet Könyvtár Topolya Község fontos kulturális intézménye. A központi épület mellett öt fiókkönyvtára is működik, Bajsán, Zentagunarason, Pacséron, Bácskossuthfalván és Pannónián. Náray Éva, igazgató, Juhász Erzsébet Könyvtár, Topolya: „Ez könyvtámogatási program, tehát nyilván könyvek vásárlására fogjuk fordítani, és ez fontos is számunkra. Az összeg az 110 ezer dinár, tehát 110 ezer dinárt kapott a mi könyvtárunk és az öt fiókkönyvtár. Ezt el fogjuk osztani. Hatfelé osztjuk, illetve kétnyelvű, mivel szerb és magyar nyelvű könyveket fogunk rajta vásárolni.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A könyvtárak mellett a Tartományi Művelődési Titkárság támogatta a könyvkiadókat, irodalmi alkotásokat és rendezvényeket is. Erre a célra 65 szerződést nyújtottak át, 15 millió dinár értékben. Dragana Milošević, tartományi művelődési titkár: „Ami különbözik az előző évekhez viszonyítva, az a könyvtáros tevékenységre szánt támogatás, az idén megháromszoroztuk ezeket az eszközöket. 39 községi és városi könyvtárnak fogjuk átadni ma a szerződéseket. Ami a kiadói tevékenységet és az irodalmi alkotásokat, valamint a rendezvényeket a támogatását a tavalyi évhez képest öt millióval emelték meg.”

Pannon RTV/Dragan Miljanić

A tartományi művelődési titkár a járvány pozitív hozadékaként emelte ki, hogy az emberek visszatértek az olvasáshoz és a könyvekhez.

könyvtár
Szerb Matica
Berényi Eszter
Juhász Erzsébet
Dragana Milošević

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű