Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Tartományi támogatással utazhat több mint húszezer vajdasági diák

2019.05.17
14:42
2019.05.17
18:25
Forrás
Pannon RTV
Több mint 20 ezer vajdasági diák útiköltségének térítésére írtak alá ma szerződést az önkormányzatok képviselői a tartományi képviselőházban.

A vajdasági oktatási titkárság minden olyan községet támogatott, amely tanulók utaztatására pályázott. 45 önkormányzat képviselői 182 millió dinár értékben írták alá az iratokat.

Ada községben nemrégiben felújították a Cseh Károly Általános Iskolát, idén pedig megkezdik a Műszaki Szakközépiskola és a moholi iskola felújítását. Az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet az oktatás korszerűsítésére. A diákok utaztatásának költségtérítésére a tartományi kormánynál pályáztak. Bilicki Zoltán, polgármester, Ada: „Az utazó diákok szüleinek is nagyon sokat jelent ez a támogatás, és így közösen, a tartományi kormány és az önkormányzat nagyobb mértékben tudja segíteni a családok költségvetéseit és a költségek csökkentését az utaztatásnál.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Vajdaság területén több mint 20 800 diák utazik otthonától az iskoláig. Topolyán kifejezetten sok ingázó tanuló van, ugyanis a község 20 településből áll. Ivanics Zoltán, községi tanácstag, Topolya: „Olyan 30 millió dinárt költünk évente a gyerekek utaztatási költségeinek a megtérítésére, a Topolyán kívüli diákoknak, akikről most van szó, 17 millió dinárt, ebből három és fél millió dinárt kaptunk a tartományból és nagyon sokat jelent a szülőknek is.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

Idén a tartományi oktatási titkárság minden önkormányzatot támogatott, amely pályázott a diákok útiköltségének megtérítésére. Nyilas Mihály, tartományi oktatási titkár: „Fontos, hogy segítsük az oktatást minél inkább, a reformok mellett a lehetőségét is adjuk az oktatásnak, hogy egyenrangúan részt vegyenek a diákjaink ebben a rendszerben, ne legyen akadálya annak, hogy egy minőségi, nevelői-oktatási munka folyjon és hogy ebben részt vegyenek mindazok, akik szeretnének részt venni.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A tartományi kormány elsődleges célja, hogy a Vajdaság területén működő oktatási intézményeket megőrizze. Igor Mirović, elnök, Tartományi Kormány: „Törekedtünk célunk elérésére és sikerült megőriznünk a legtöbb kis iskolát. Ezek az intézmények csak a tanulók számát illetően kicsik, de hatalmasak a helyi közösségek szempontjából, főként jelentősek a vajdasági falvak és kis községek számára. A tartományi kormány ugyanis sohasem engedte és nem is fogja megengedni az iskolák bezárását.”

Pannon RTV/Hoffmann Artúr

A tartományi kormány elnöke biztosította támogatásáról azokat a projekteket, amelyekkel az önkormányzatok és az oktatási intéméznyek az iskolák felújításait és korszerűsítését célozzák meg.

vajdasági diák
tartományi támogatás
Nyilas Mihály

Most

18:51, Frissítve: 21:56

Az angolok nyerték a D-csoport rangadóját

Az angol válogatott Raheem Sterling góljával 1-0-ra legyőzte a horvát együttest a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjának első fordulójában, a londoni Wembley Stadionban.

Népszerű

Az Interpol körözte, Szabadkán tartóztatták le

Egy Interpol által körözött személyt tartóztatott le, és vett őrizetbe a szabadkai rendőrség. Az 1985-ös születésű magyar állampolgárságú P. K.-t egy másik személy házában találtak meg a városban.

Két bácsfeketehegyi kamasz fulladt vízbe

Két bácsfeketehegyi fiú belefulladt a Kúla-Kishegyes-csatornába. A 14 és 16 éves fiúk a Szikics és Kishegyes közötti szakaszon fürödtek, ott történt a tragédia - erősítették meg a szerb közmédiának a Szabadkai Rendőrkapitányságon.