Ugrás a tartalomra
Tartományi Természetvédelmi Intézet
Pannon RTV/Idei Sándor

A Tartományi Természetvédelmi Intézet napját tartották Újvidéken

2018-04-03
18:10
2018-04-03
18:19
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepségen az intézmény a tavalyi évet meghatározó új projektek elindításáról és a nemzetközi sikerekről is beszámolt.

Nagy sikerként éli meg a Tartományi Természetvédelmi Intézet, hogy herbáriumuk tavaly felkerült a nemzetközi herbáriumok listájára és így az egész világ számára elérhető lett. De voltak kevésbé pozitív fejlemények is – mondta el Biljana Panjković, az intézet igazgatója. „Vannak dolgok, amelyek kevésbé jók, de szintén meghatározták a múlt évet. Például nem sikerült újabb területeket védelem alá helyezni. Tehát nem növekedett a védett területek nagysága Vajdaságban. Ez nem tőlünk függött, hanem azoktól, akik az új természetvédelmi aktusok meghozatalán dolgoznak. Emellett folytatódott a vadállatok mérgezése is a természetben.”

ünnepség

Az intézetnek tavaly 6 új projektet sikerült elindítania. Ezek közül ötöt az Európai Unió, egyet pedig külön Németország támogat. Marko Tucakov, munkatárs, Tartományi Természetvédelmi Intézet: „Ezek a projektek a fajok és az élőhelyek védelmét, a természet népszerűsítését és turisztikai kihasználhatóságait foglalják magukba. Ennek értelmében nagyon értékeljük a régióbeli partnereink segítségét is. Főként a szomszédos magyarországi és horvátországi szervezetekkel működünk együtt.”

ünnepség

A Tartományi Természetvédelmi Intézet munkásságát a Környezetvédelmi Minisztérium is nagyra értékeli.
Dr. Branislav Blažić, államtitkár, Környezetvédelmi Minisztérium: „Ez egy kitűnő tudományos és oktatási intézet, amely nagyon sokat tett a természetvédelem érdekében Vajdaságban. Hosszú múlttal rendelkezik, évtizedek komoly munkásságát öleli fel és ami a legfontosabb, ebben az otthonban érezni lehet a természet iránti odaadást és szeretetet.”

A Tartományi Természetvédelmi Intézet többek között a tavalyi év egyik legnagyobb sikereként éli meg azt is, hogy a bácskai Duna-mente felkerült az UNESCO Ember és bioszféra programjának rezervátum listájára.

Újvidék
Tartományi Természetvédelmi Intézet

Most

Népszerű